Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина Серджио Мендес - легендата на боса нова

07 септември 2024, 07:10 часа • 1622 прочитания

Бразилската музикална легенда Серджио Мендес, който помогна за катапултирането на боса нова на световната сцена през 60-те години с хитове, включително "Mas Que Nada", почина в Лос Анджелис на 83-годишна възраст, съобщи семейството му в петък.

Семейството каза, че композиторът и пианист е "починал мирно" в четвъртък в дома си, заобиколен от съпругата и децата си. "През последните няколко месеца здравето му беше изложено на предизвикателство от ефектите на дългосрочния COVID", добавя се в изявлението.

Кой е Серджио Мендес

Снимка: Getty Images

Трикратният носител на "Грами", който се е обучавал като класически пианист, изгря на световната сцена със стила боса нова – бразилската смесица от самба и джаз, завладяла света. Майсторството на Мендес в джаза привлича вниманието на американския саксофонист Кенънбол Едърли, който избира групата на бразилския "Sexteto Rio" да запише албума му "Cannonball's Bossa Nova" през 1963 г. Три години по-късно Мендес се превръща в международна сензация с албума си "Sergio Mendes & Brasil 66", който включва вече легендарната "Mas Que Nada".

През цялата си кариера Мендес умело смесва самба ритми и джаз ритми с боса нова хармонии и калифорнийски поп, за да създаде измамно прост, но изключително популярен стил, отхвърлен от някои като "лесен за слушане". Той записва повече от 35 албума общо и е на турне с някои от американските джаз величия, включително Франк Синатра, пише БГНЕС.

Още: Почина фронтменът на сръбската рок група Рибля чорба

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес