Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина боса нова виртуозът Жоао Донато

18 юли 2023, 09:05 часа • 1256 прочитания

Бразилският певец и композитор Жоао Донато - един от виртуозите на стила боса нова, почина в понеделник на 88-годишна възраст в Рио де Жанейро. 

"Днес раят на композиторите се събуди по-щастлив: Жоао Донато отиде там, за да изсвири своите великолепни мелодии", пише в прессъобщение, публикувано в официалния Instagram акаунт на музиканта. Причината за смъртта не е уточнена в изявлението, но той наскоро е бил хоспитализиран с пневмония и е бил интубиран от миналата седмица, според местните медии.

Певец, композитор, пианист, акордеонист и музикален аранжор, Жоао Донато не бе толкова известен, колкото други икони на боса нова като Жоао Жилберто или Том Жобим, но той беше първоучител за голям брой бразилски артисти. ОЩЕ: Почина бащата на "боса нова" Жоао Жилберто

Поклонението ще се проведе в Общинския театър на Рио де Жанейро, градът, в който той е израснал, след като се е преместил като дете със семейството си от родния си град Рио Бранко, в северния амазонския щат Акре (на север). 

Донато е автор на легендарни композиции, като "Minha saudade" (1962) с Жоао Жилберто, емблематичният певец и китарист на боса нова, който почина през 2019 г. Първият му запис - "Cha Dansante" (1956) с неговата група, е продуциран от Том Жобим, припомня БТА.

Разностранен артист, Жоао Донато никога не е искал да се ограничава до един музикален жанр. "Аз не съм боса нова, самба, джаз, румба или фори. Всъщност аз съм всичко това едновременно", казва той през 2014 г. в интервю. Талантът му е признат в целия свят, с много международни турнета. Донато живее десет години в Съединените щати.

"Той беше един от гениите на бразилската музика. Днес загубихме един от нашите най-добри композитори, един от най-креативните, който беляза историята на музиката в нашата страна със своите композиции, обиколили света", написа бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в Twitter.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес