Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МУЗИКАУТОР и ZAMP обсъдиха възможностите за подобряване на заплащането на авторския труд

10 октомври 2024, 17:59 часа • 257 прочитания

„Като част от международната общност, която защитава авторските права на територията на България, трябва да анализираме всички добри практики и възможности да подобрим заплащането на авторския труд“. Това коментира изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР Иван Димитров по време на визитата на трима представители на македонското дружеството за колективно управление на права ZAMP, които посетиха офиса на българската организация в София в началото на седмицата.

Срещата надгражда дългогодишното сътрудничество и изградените отношения между двете дружества. От страна на ZAMP в нея участваха Никола Автовски – председател на Събранието, Люпчо Павловски – председател на Управителния съвет, и Борче Нечовски – директор на македонското дружество.

По време на разговора си представителите на МУЗИКАУТОР и ZAMP обсъдиха теми, свързани с възнагражденията за авторите при публичното изпълнение на музиката им в туристически и търговски обекти, както и по време на концерти. Според тях именно в тези сектори трябва да продължат усилията за подобряване на лицензионното покритие и за повишаване на заплащането при ползването на музика.

Иван Димитров сподели опита на МУЗИКАУТОР за развитие на технологията на лицензиране, комуникацията с ползватели на музика, както и предприетите действия за навременно изплащане на авторските възнаграждения към чуждите дружества, резултатите от които вече са факт. Основно предизвикателство обаче остават слабостите в българския Закон за авторското право и сродните му права, както и липсата на качествен контрол от страна на ресорното Министерство на културата.

Музиката носи добавена стойност за всеки, който я интегрира в своя бизнес модел. Въпреки това в България все още масово търговски и туристически обекти нямат лиценз и не уреждат правата за музиката в заведения, хотели, магазини и други обекти. Противно на своята функция за прилагане на законодателството на местно ниво, общините също нарушават нормативните актове, като не лицензират организираните от тях концерти и други събития с музика.

Тази абсурдна ситуация, в която държавата уж защитава авторския труд, но в същото време нарушава собствените си закони, беше отчетена от представителите на ZAMP. Те заявиха своите очаквания, че тези проблеми за дружествата от региона ще бъдат поставени във фокуса на световната авторско-правна организация CISAC, чието общо събрание ще се проведе за първи път в България на 28 май догодина.

Представителите на двете дружества обсъдиха още проблемите, свързани с приемането на тарифи, липсата на компенсации за частно копиране на произведения на празни носители, както и предизвикателствата, свързани с онлайн услугите, които предоставят музикално съдържание.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес