МУЗИКАУТОР дари още 8 химна на български училища от сцената на Народния театър „Иван Вазов“

452
МУЗИКАУТОР дари още 8 химна на български училища от сцената на Народния театър „Иван Вазов“
Снимка: Музикаутор

Усмивки, радост и сълзи от възторг изпълниха голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ в град София по-рано днес. Празничният концерт „Светилник“ събра на едно място всички училища, които в последната година взеха участие в третото издание на едноименната национална инициатива, която дарява с химни българските училища.

Ученици, преподаватели и родители чуха премиерно новата музикална емблема на своето училище и видяха за първи път специално създадените видеоклипове от студентите на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Тази година водещ на събитието бе известният актьор и телевизионен водещ Александър Кадиев, който допълнително допринесе за доброто настроение.

В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се включиха осем нови училища от София, Варна, Бургас, Ямбол, Русе, Сандански и Сливен. Благодарение на създадените химни, децата усетиха духа на творческия процес и изпитаха гордост, че принадлежат към историята и ценностите на своето училище.

МУЗИКАУТОР отдели от Културния си фонд сумата от 50 000 лв. за изработка и запис на химните, а творците дават право именно на тези избрани училища да използват музикалните произведения, създадени от тях за поколенията.

Организаторите на концерта подготвиха и специални музикални и танцови изненади като специален жест към всички деца, дошли да представят своето училище. В празничния концерт се включиха младите гимнастички от Националния отбор по художествена гимнастика – девойки – индивидуално Алекса Рашева и Магдалена Вълкова, формациите Blackstorm и XNRG от Българската брейк федерация и певицата Виктория Георгиева.

На събитието присъстваха представители на всички партньори на МУЗИКАУТОР в третото издание на националната инициатива, сред които Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Милен Митев – генерален директор на БНР, Валя Гиздарска – програмен директор на БНТ, проф. д-р Пенко Господинов – заместник-ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, представители на Народния театър „Иван Вазов“, Алианца за развитие на творческите сили, „Балканика ТВ“ и MusicWorld.bg. Сред гостите на концерта бяха още Стефана Дечева, вр. и.д. директор дирекция „Образование“ на Столична община, Елена Търничкова – държавен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на МОН, световноизвестният цирков акробат и заместник-кмет на Ямбол Енчо Керязов и други.

Инициативата „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, от което бе получен и поздравителен адрес.

Специална благодарност аудиторията отправи към творческите и филмовите екипи, създали химните и видеоклиповете на училищата.

Тази година празничният концерт „Светилник“ бе заснет и ще бъде излъчен от БНТ на 29 юни от 15.30 часа, всички видеоклипове ще можете да гледате в YouTube канала на МУЗИКАУТОР. Така всички, които искат да станат част от магията на „Светилник“, ще могат да се докоснат до нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com