Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хухла Фест 2024: Благотворителният празник, който смесва традициите с модерната култура

26 август 2024, 17:24 часа • 772 прочитания

Между 6 и 8 септември на връх Св. Илия над ивайловградското село Хухла, за втора поредна година ще се проведе Хухла фест. Събитието събира на едно място някои от най-популярните изпълнители от българската алтернативна сцена и местните традиции и обичаи, съобщават организаторите.

Фестивалът се организира от фондация "Околоселски пътешестви", с подкрепата на община Ивайловград.

Програма на фестивала

В рамките на три дни гостите на фестивала ще могат да чуят на живо музиканти като Soulfia, Rado Gergoff, SurMata Harry and Co, Таралеща, VBOY SELECTA и други. Ще се потопят и в особеностите на хухленския бит, който тукашните хора ще разкрият чрез фолклорните си песни и танци, кулинарно изложение, базар на местни производители, експозиция на стари предмети от бита. 

Предвидени са още лятно кино, различни турнири като такъв по табла, арт работилница за деца и още много забавления. За всички, които обичат да нощуват под звездите, ще има и обособена къмпинг зона. Входът е свободен, а всеки, който желае, може да направи дарение, като събраните средства ще се използват за развитието на фестивала и облагородяване на селото.

Каузата на фестивала

Организаторът Десислав Лафчиев от "Околоселски пътешествия" разказва: "Към днешна дата събитието гони няколко цели – да популяризира село Хухла и региона, неговите традиции, култура и бит сред гости от други краища на страната, да дава достъп до културни събития на трийсетте останали местни жители, да се явява повод хора с корени от селото да се завръщат макар и за няколко дни, и да дава гласност на проблемите на селото като липсата на вода през летните месеци. 

Миналогодишното издание събра над 300 гости от цялата страна, бе отразено от национални медии и се превърна в истинско събитие за местните, които постепенно стават свидетели на завръщането на все повече хора в селото. Тази година забелязах, че хората в селото са още по-ентусиазирани и всеки има желание да помогне с каквото може. Голяма част от финансирането на събитието идва от дарителска кампания, участие в която взимат както много хора с корени от селото и така и много от посетителите - доказателство за все по-голямата подкрепа, която получаваме.  

Миналогодишният ни успех е и мотивация тази година да надградим събитието, като искаме да дадем гласност на конкретен проблем – липсата на водопроводна и канализационна система. Целим фестивалът да се превърне в ежегодно събитие, което да спомага за облагородяването на Хухла, създаването на общности и развитието както на туризма в региона, така и на условията за живот в селото." 

За село Хухла

Хухла се намира на 8 км от Ивайловград. В района е известно като селото на поетите. Родом оттук са творци като Ивайло Балабанов и Петър Василев. Традицията продължава в наши дни със 79-годишния Майстор Манол и с 14-годишния Димитър Кондузов, който през миналата година представи стихосбирката си "Млада поезия". 

Сред забележителностите в района са връх Св. Илия, на който има построен параклис, античната римска вила "Армира", на около 15 км в посока Ивайловград, крепостта "Лютица" и разбира се, река Арда с язовир Ивайловград, само на 4 км под селото, които са идеално място за риболов и отдих.

Още: Фестивалът "С деца на тепе" на хълма Бунарджика ще забавлява цялото семейство

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес