Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Gojira: Френската метъл годзила, която спечели Олимпиадата (ВИДЕО)

30 юли 2024, 16:38 часа • 2566 прочитания

Олимпийските игри в Париж 2024 несъмнено са едни от най-коментираните досега. Причината, разбира се, е церемонията по откриването, която разпали такива ожесточени спорове, че едва ли скоро страстите около тях ще утихнат.

В този текст дискретно ще бъде пропусната частта с измисления скандал за "Тайната вечеря" или пък за "Пирът на боговете при брака на Бакхус и Ариадна", или пък за нещо съвсем друго, което е искал да каже авторът. Защото се случи нещо много по-важно и значимо. Нещо мащабно и забележително. За първи път в историята на Олимпийските игри метъл група участва в бляскавата церемония. Да, става въпрос за Gojira - величествената френска хеви метъл банда, която вече е големият победител от Игрите.

Групата е част от музикалния свят от близо 30 години. Но светът разбра за Gojira преди дни. И то по възможно най-добрия начин.

Още: Алтернативна церемония по откриване на Олимпиадата в 10 епизода

Да откриеш Gojira

Gojira откриха Олимпиадата, а така накараха мнозина да открият Gojira. Казвам мнозина, защото действително масовият зрител и музикален консуматор не познава тази група. Метълът не е "дъвка" за всяка уста и, общо взето, или човек се влюбва в този стил, или добронамерено го избягва до края на живота си.

Стъпвайки на френската революционна песен "Ça Ira" и показвайки се от платформи на бившия съд и затвор "Консиержери" по поречието на р. Сена, Gojira (което е японската дума за "годзила") демонстрираха силата на музиката им в контекста на френската история, която, нека сме откровени, е далеч от всякаква толерантност и политкоректност. Затова и началото на откриването е с текста:

"Ah! ça ira, ça ira, ça ira

les aristocrates à la lanterne!

Ah! ça ira, ça ira, ça ira

les aristocrates on les pendra!"

Снимка: Getty Images

Можем да си го преведем грубо така: "А, всичко ще бъде наред, ще бъде наред, ще бъде наред, аристократите по стълбовете, а, всичко ще бъде наред, ще бъде наред, ще бъде наред, да обесим аристократите!". Впрочем, това е по-агресивният вариант на текста, който е бил използван в късните етапи на революцията, когато открито се е призовавало за линч на благородниците, а и не само.

Отрязани глави, кукла на Мария Антоанета, "кръв", огън, опера и много тежък хеви метъл - само 2 минути и половина, а с такъв продължителен мощен отзвук. Забележителното изпълнение на Gojira предизвика моментно онемяване, искрено куфеене и разтреперани коментари за сатанизъм.

Снимка: Getty Images

Сатанизъм ли? Gojira отговарят

В интервю за "Rolling Stone" от 29 юли фронтменът на групата Джо Дюплантие признава, че месеци наред са подготвяли представянето на Gojira на откриването на Олимпийските игри. Но е изключително горд, че от Олимпийския комитет са потърсили именно тях. "Фактът, че метъл и опера никога не са били показвани по този начин по телевизията, пред толкова много хора, е заявка от страна на Франция. Казваме: "Хей, вижте! Продължаваме да преодоляваме ограниченията", казва Дюплантие и добавя: "Видяхме възможност да представим метъл сцената и задачата ни беше да го направим както трябва, не само да сме там и да изсвирим няколко акорда."

По повод коментара на Андрю Тейт, който е разследван за сексуални престъпления, че изпълнението на Gojira e било сатанистко, Дюплантие казва: "Не е вярно. Това е френската история. Това ни е чарът - обезглавени хора, червено вино и навсякъде кръв... романтично е, нормално е."

Още: Само за налудничави: Ездачи, смърт, проклятия - три супер фантасмагории за Олимпиадата

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес