Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Башкирова е първата световна звезда, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway

31 май 2024, 16:18 часа
Реклама

На 16 юни в Пловдив предстои гастролът на забележителната пианистка със световна известност Елена Башкирова. Оказва се, че тя ще бъде първата голяма знаменитост на класическата музика, която ще свири на новия пловдивски роял Steinway, намиращ се в Дома на културата "Борис Христов". Вече повече от година градът се гордее с ценната придобивка, която дава отлични възможности за гостуване на световни майстори на клавирното изкуство.

В края на 2022 година Пловдивска опера се сдоби с концертния инструмент от най-висок клас Гранд (D 274), доставен у нас директно от фабриката за пиана Steinway & Sons в Хамбург. Роялът бе подбран тогава лично от брилянтния наш пианист проф. Людмил Ангелов, а до момента на него са имали привилегията да изнесат концерти талантливите млади музиканти Емануил Иванов, Иван Дончев, Симеон Гошев и Ивайло Василев, лауреат на Националния конкурс "Кантус Фирмус".

Още за концерта на Елена Башкирова

Елена Башкирова пристига у нас за концерт с Оркестър "Кантус Фирмус" от програмата на "Европейски музикален фестивал" – Пловдив. Тя и музикантите от ансамбъла ще изпълнят стилна моцартова програма под диригентството на маестро Георги Димитров: Дивертименто в ре мажор, Концерт за пиано и оркестър №13 и Симфония №36 "Линц". Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града и в партньорство с Пловдивската опера. Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim, както и на билетните каси в Пловдив: пл. "Стефан Стамболов" №1, ул. "Цар Ивайло" №2 и ул. "Райко Даскалов" №1.

Още: Елена Башкирова: Някои хора се страхуват от Моцарт, но аз и той винаги сме били в добри отношения

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес