Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дебютният албум на Oasis номер 1 в британските класации 30 години след издаването

07 септември 2024, 08:08 часа • 819 прочитания

"Definitely Maybe" - дебютният студиен албум на Oasis, отново оглави класациите в Обединеното кралство в петък, 6 септември, 30 години след първоначалното му издаване.

Компанията Official Charts Company, която обяви новината, каза, че това е първият път от 14 години насам групата да оглави класацията за албуми. Любимият запис, който дебютира на първо място при издаването си през септември 1994 г. – се завърна на върха на класацията след 408-процентов ръст на продажбите и стриймовете на седмична база, добавя изданието. Това беше подпомогнато от издаването на "30th-Anniversary Deluxe Edition", което включва първоначално отхвърлени записни сесии в Monnow Valley Studio в Уелс и Sawmills Studios в Корнуол, както и алтернативна демо версия на "Sad Song".

Още: Неистово търсене на билети: Oasis добавиха още дати към турнето си

Втори живот за Oasis

Мартин Талбот, главен изпълнителен директор на Официалните класации, поздрави братята Галахър за техния триумф на върха на класациите. "Сякаш огромното търсене за датите на тяхното турне не е достатъчно доказателство, непреходната сила на Oasis е подчертана от успеха на "Definitely Maybe" тази седмица", каза той.

Постижението идва малко повече от седмица, след като пионерите на бритпопа от 1990 г. зарадваха феновете, като обявиха, че ще се съберат отново за поредица от концерти следващата година, след като братята Ноел и Лиъм Галахър сложиха край на скандалната 15-годишна вражда.

В отговор на съобщението за първото място групата написа в X: "Огромни благодарности на всички, които подкрепиха Oasis тази седмица".

Проблеми с билетите

Още: За 10 часа над 1 милион билета за концертите на Oasis бяха разпродадени

Продажбите на билети за концертите обаче бяха помрачени от противоречия. Хаотичната битка за ценните билети миналата събота доведе до внезапни големи скокове на цените, известни като "динамично ценообразуване", до чакане с часове на онлайн опашките и надежди, попарени за някои от технически проблеми на сайта на Ticketmaster. Провалът накара правителството на Обединеното кралство и надзора на конкуренцията в страната да обещаят разследване на уебсайта за продажба на билети и неговите практики.

Източник: Getty Images, колаж: Actualno.com

Ирландският регулатор на конкуренцията също обяви разследване на цените на билетите срещу Ticketmaster Ireland, след като получи повече от 100 жалби. "Ако установим, че законите за защита на потребителите са били нарушени, ще предприемем действия", каза председателят на Комисията за конкуренция и защита на потребителите Брайън Макхю в изявление, публикувано в петък, 6 септемврив.

Впоследствие групата обяви две допълнителни дати за турне на лондонския стадион Уембли следващия септември, предназначени за феновете, които не са успели да се сдобият с билети.

Съобщението за турнето за събиране помогна за подновяване на интереса и към другите албуми на групата. Компилацията с хитове от 2009 г. "Time Flies... (1994-2009)" спечели трето място в класацията, докато изданието от 1995 г. "(What's the Story) Morning Glory?" се оказа на четвърто място, съобщава БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес