Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започнете от днес: Ето защо трябва да бягате

22 юли 2024, 07:00 часа • 710 прочитания

Когато си помислите за атлетично тяло, в съзнанието ви най-вероятно изниква такова на бегач: дълго и изчистено от подкожни мазнини. Не всички бегачи обаче изглеждат така, дори напротив! Както във всички други спортове, така И в бягането телата на атлетите изглеждат различно. Не можем да сравним тялото и тренировките на спринтьор и на маратонец.

Днес обаче няма да говорим за професионалните бегачи, а за онези от вас, които бягат за здраве, удоволствие или пък просто, за да изгорят повече калории. Бягането е един от най-достъпните спортове, можете да бягате абсолютно навсякъде, а единственото, от което се нуждаете, е чифт маратонки. То има много ползи за здравето, стига да успеете да го превърнете в навик.

ОЩЕ: Стречинг: Трябва ли да го правя? 6 упражнения срещу болки в тялото

Бягане

Защо е хубаво да бягате?

  • Ще станете по-издръжливи

Бягайки, вие стресирате сърцето, бедрата и вестибуларния апарат, което е и причината за увеличаването на силата и издръжливостта.

  • Ще елиминирате риска от затлъстяване и сърдечни заболявания

Тичането влияе положително на кръвното налягане и кръвообращението, което намалява до минимум риска от сърдечни удари и заболявания. 

  • Костите ви ще станат по-силни

Ритмичното удряне с краката по настилката, докато бягате, натоварва костите, но по начин, който е здравословен. Костите ви отговарят на този стрес, като стават по-силни, за да могат намалят натоварването, което упражнявате върху тях.

ОЩЕ: Вредни ли са хранителните добавки?

  • Ще горите много повече калории на ден

Бягането е високо интензивна тренировка, с която се горят много калории, което е добра новина за тези от вас, чиято цел е да свалят килограми.

  • Краката ви ще станат по-оформени и по-силни

Когато бягате, вие тренирате цялата долна част на тялото, включително дупето, страничните бедра и прасците.

  • Ще спите като бебе

Това го прави препоръчително за хората, които имат проблеми със съня.

  • Ще подобрите настроението и психичното си здраве

Изследвания сочат, че бягането и доброто настроение са пряко свързани, особено ако бягате навън. Свежият въздух се отразява добре на краката и мозъка, оттам и на емоционалното ви състояние. Чрез бягането ще имате възможността да се откъснете от работата и проблемите вкъщи.

ОЩЕ: Бягане на открито или на бягаща пътека: Кое е по-добро?

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес