Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заличаването на една легенда

18 октомври 2012, 09:44 часа • 17010 прочитания

Скандалът с Ланс Армстронг придоби неочаквани размери, след като към "мръсните тайни" на спортиста бяха добавени и подкупи към състезатели. Според свидетелски показания колоездачът си е плащал за победите на конкурентните участници.

Ланс вече загуби всичките си титли от „Тур дьо Франс” заради скандала с допинга и разследването на Антидопинговата агенция в Америка.

Съотборникът на колоездача Стюърт Суорт разкри, че през 1994-1995 г. Армстронг е давал пари на съперниците си, за да не се "напрягат". 

За да е пълен краха на легендата, спортният гигант Найк прекрати едностранно договора си с колоездача. От компанията се обосноваха с думите: „поради неоспорими доказателства за участието на Армстронг с допинг...ние му прекратяваме договора“.

В същото време, 41-годишният Армстронг напусна поста на председател на борда на директорите на собствената си благотворителна организация - „Livestrong”.

Армстронг обяви края на състезателна си кариера на 24 юли 2005 г. с участието си в Обиколката на Франция, но през 2009-та се завърна в активния спорт с отбора на „Астана“ и зае трето място в Обиколката на Франция. Година по-късно Ланс сформира отбора- RadioShack, с който се състезава на „Tour De France“ 2010. На 16 февруари 2011 г., Ланс Армстронг окончателно слага край на активната си състезателна дейност.

През 2012-а легендата за "Ланс Армстронг" бе заличена...


Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес