Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път в историята на Формула 1: Четири отбора, една цел

11 септември 2024, 18:12 часа • 4787 прочитания

За първи път в историята на Формула 1 цели четири отбора са спечелили поне по три състезания и две полпозиции. Макс Верстапен и Ред Бул продължиха доминацията си от миналата година и започнаха тазгодишната кампания ударно, печелейки 7 от първите 10 надпревари. Но с напредването на сезона "биковете" претърпяха известен спад в работата си и оттогава записаха само два подиума. На фона на 7-те си победи, нидерландският пилот завоюва и 8 първи стартови позиции.

Ред Бул и Макларън в ожесточена надпревара за титлата

На второ място се подрежда екипът на Макларън с 3 победи и 4 полпозиции. По-опитният в редиците на английския отбор - Ландо Норис записа първите си две победи в кариерата, докато съотборникът му Оскар Пиастри също спечели първото си Гран При. Норис често бе най-бързия пилот в съботния ден, печелейки полпозиции, но рядко успяваше да запази първото място на старта в неделя. Интересно е, че ако англичанинът бе успял да превърне всичките си полпозиции в победа, сега щеше да изостава само на 31 точки от лидера в класирането Макс Верстапен. Уви, Формула 1 не работи така и Ландо изостава на двойно повече точки - 62.

Ландо Норис и Макс Верстапен

Ферари и Мерцедес в битка за призовите позиции

Ферари също успяха да запишат 3 победи до момента. Макар и силно подценявани, Шарл Люклер (2) и Карлос Сайнц (1) показаха отлични умения, за да качат "Скудерията" на върха в Австралия, Монако и Монца, като междувременно добавиха 2 първи места от квалификациите. Четвъртият отбор, постигнал това, е Мерцедес. В четири последователни старта пилотите на английския отбор бяха едни от най-бързите на пистата. 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън бе победител на домашното си състезание във Великобритания, както и на Белгия, докато съотборникът му Джордж Ръсел триумфира в Австрия. 

Един от най-великите сезони в историята на Формула 1

Така 8 състезания преди края на сезона интригата е възможно най-завързана. А не се очаква друго и до края на кампанията. Макларън дебне само на 8 точки зад Ред Бул в отборната надпревара, докато Ландо Норис ще даде всичко от себе си да догони Макс Верстапен за титлата при пилотите. На теория Шарл Льоклер също има шанс да се бори за трофея, но това е при положение, че спечели всички оставащи състезания, а конкурентите му постигнат абсурдни резултати.

Феновете на Ферари могат да се надяват на чудото, докато тези на Макларън мечтаят приказката да не свърши твърде рано, но всички имат предвид, че "нидерландският лъв" няма да се даде без бой. И едно е сигурно - в момента сме свидетели на един от най-великите сезони в историята на Формула 1..насладете му се. За най-бързите пилоти на планетата предстои надпревара за Голямата награда на Азербайджан. Състезанието е тази неделя, 15 септември, от 14:00 часа българско време.

ОЩЕ: Малцина го очакваха, но сривът в Ред Бул е факт! Това ли е краят на "империята"?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес