Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки фамозно завръщане: Лошо начало остави българския ансамбъл на 4-то място в Париж

10 август 2024, 16:59 часа • 8810 прочитания

Българският ансамбъл по художествена гимнастика завърши на четвърто място на Игрите в Париж! София Иванова, Камелия Петрова, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов допуснаха грешки на пет обръча и след първата ротация се намираха на временната седма позиция. На 3 ленти и 2 обръча те безапелационно бяха най-добрите, но това не им стигна за олимпийски медал.

Титлата заслужиха грациите на Китай с 69.800 точки (36.950 на пет обръча и 32.850 за три ленти и две топки), която е първа в историята на тази държава. Среброто взе световният шампион Израел с 68.850, а трета е Италия с 68.100 точки - с 0.300 пред България (34.100 на пет обръча и 33.700 за три ленти и две топки).

ОЩЕ: Гордост! Българската кралица Боряна Калейн се окичи със среброто в Париж 2024!

Българските грации стартираха с груби грешки финала в Париж

Програмата на финала бе открита от домакините от Франция. Те получиха 35.750 точки и обраха овациите на публиката. От останалите ансамбли се откроиха този на Украйна и Китай, които бяха оценени съответно с 36.550 и 36.950, за да оглавят класирането. Българските състезателки излязоха шести подред. За съжаление, момичетата на Весела Димитрова и Ясена Стойнева допуснаха груби грешки.

Ансамбъл художествена гимнастика

Те не изиграха чисто своята комбинация, а освен това в края изтърваха един от обръчите. София Иванова, Камелия Петрова, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов заслужиха 34.100 и завършиха на седмо място след първата ротация. За сравнение, във вчерашната квалификация оценката на българките за същото съчетание беше 37.700.

България е първа на 3 ленти и 2 топки!

На 3 ленти и 2 топки китайките отново се представиха на висота и получиха 32.800, за да излязат начело в подреждането. Преди тях украинките пък не бяха на ниво и на практика се лишиха от медалите. Под №6 излязоха българските грации, мотивирани до краен предел да се реваншират за първото си съчетание.

Ансамбъл художествена гимнастика

И го направиха! Нашите момичета изиграха брилянтно своята композиция, което беше оценено и от съдиите с 33.700 - най-високо от всички при втората ротация. Нашият щаб подаде и контестация, но тя бе отхвърлена. След тях италианките заслужиха 32.000 и изпревариха България в многобоя, за да заемат втора позиция. Последни излязоха израелките, на които съдиите дадоха 33.250. Така те завоюваха среброто, италианките - бронз, а нашите момичета останаха на болезненото четвърто място.

ОЩЕ: Боряна Калейн: Мечтаех за този медал от 6-годишна, такова състезание не съм имала през живота си!

Четвърто място за ансамбъл-жени във финала на Олимпийските игри Париж 2024! 🔥 За жалост грешките от първото съчетание си казаха думата! Момичета, ние сме с вас! И в победи, и в загуби! Обичаме ви!

Публикувахте от Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница в Събота, 10 август 2024 г.
Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес