Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредни ли са хранителните добавки?

19 юли 2024, 07:00 часа • 5252 прочитания

Ако и вие сте започнали да приемате повече витамини, откакто тренирате, за да прогресирате повече в тренировките, не се притеснявайте, защото не сте единствени. Но полезно ли е всъщност това? Във фитнес индустрията от години се промотира, че ако искаме да изглеждаме добре и да имаме сила, трябва да приемаме протеини, аминокиселини, бустери и какво ли още не. Въпросът е дали това е просто реклама, или наистина е така.

Какви са потенциалните ползи от хранителните добавки?

Хранителните добавки ни дават веществата, от които не можем да си набавим достатъчно количество само от храната“, казва Рохит Моге, американски фармацевт. Точно за да запълнят тези липси, повечето хора започват да приемат желирани витамини, прахчета, тинктури и всичко, за което се сетите, щом чуете думата "добавки". Проблемът тук не е в приема им, а в това, че се приемат без да са установени реални липси в организма.

ОЩЕ: Кои са основните мускулни групи и как да ги съчетаем правилно във фитнеса

Добавки

Разбира се, витамините могат много да подпомогнат функциите на организма ни, но ако ги приемаме разумно и ако имаме реална нужда от тях. Омега-3 витамините например не са задължителни за трениращия човек, защото дори и да ги приема, вероятността организмът му изобщо да не ги усвоява е голяма. Рибеното масло може и да подобри инсулиновата чувствителност, която е индикатор за добро здраве, но това се случва само при хора, които имат някакъв вид метаболитно разстройство. А по отношение на влиянието му върху сърдечната дейност, то е минимално, ако изобщо има такова при здрав човек.

Друг пример може да се даде с витамин Б12, чийто прием може да бъде добра идея за по-възрастни хора, вегетарианци и вегани. Този витамин поддържа кръвта и нервните клетки здрави. Естествено се съдържа в месото и животинските продукти, което означава, че хората, които ядат месо, едва ли се нуждаят от допълнителен прием на Б12.

ОЩЕ: 4-седмична програма за горене на калории с HIIT тренировки

Какви са рисковете от приема на хранителни добавки?

Главният проблем с хранителните добавки е, че индустрията не е подложена на строг контрол, и ние не можем да сме сигурни какво точно приемаме. По този начин в стремежа си да си помогнем, можем лесно да си навредим. Друг немаловажен проблем е предозирането. Ако преди да започнем прием на витамини, не сме се консултирали с лекар, вероятността да си докараме излишък на даден витамин или минерал е голяма. Според националния институт по здравеопазване на САЩ приемането на хранителните добавки от хора без здравословни проблеми има повече негативен, отколкото положителен ефект.

А изводът е, че не е задължително, когато тренирате, да поемате по една шепа витамини или прахчета, за да прогресирате в тренировките и да имате енергия. Помнете, че преди да си купите добавките, които инфлуенсърите промотират, трябва първо да се консултирате със специалист.

ОЩЕ: Ето защо не отслабвате: 5 лесни и натурални начина да свалите излишните килограми

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес