Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юсейн Болт срещу Ноа Лайлс: Кой е най-добрият спринтьор в историята? (ВИДЕО)

12 септември 2024, 12:16 часа • 675 прочитания

С изгряването на американската звезда в спринта Ноа Лайлс мнозина се почудиха дали може да надмине най-великия в историята на леката атлетика Юсейн Болт. На Игрите в Париж американецът спечели титлата на 100 метра с 9.79 секунди, но остана далеч както от световния, така и от олимпийския рекорд на ямаеца.

"Съперничеството" между Юсейн Болт и Ноа Лайлс

През лятото на 2012 година, на Олимпийските игри в Лондон, Болт финишира дистанцията от 100 метра за 9.63 секунди - нов олимпийски рекорд. Този резултат не просто не беше подобрен, а не беше и достижен на следващите издания на игрите - в Рио, Токио и Париж. Най-бързият резултат в историята пък ямаецът постави на Световното в Берлин през 2009 година - 9.58 секунди.

3D симулация реши спора между Болт и Лайлс

Макар че цифрите говорят сами по себе си, бе направена 3D симулация на спринт както на 100, така и на 200 метра, която да определи кой измежду Лайлс и Болт е по-бърз. Видеото започва с надпреварата на 100 метра, която е спечелено от Болт. Във второто симулирано състезание Лайлс тръгва по-добре на старта, но ямаецът го настига и изпреварва във финалните метри. 

Лайлс се подреди най-близо до Болт на коронната си дисциплина - 200 метра. През 2022 година американецът финишира дистанцията за 19.31 секунди (+0.4), което му отреди третата позиция във вечната ранглиста. Първото място отново е за ямаеца, който постави световен рекорд от 19.19 сек (-0.3) и на двойно по-дългата дисциплина през 2009 година. На второ място е сънародникът на Болт - Йохан Блейк, който две години по-късно записа 19.26 (+0.7).

Разбира се, в реалния живот няма как да предскажем кой от двамата би бил по-бърз. За общо съжаление, Болт се отказа от спорта много преди Лайлс да изгрее на световната сцена, което ни лиши от едно от най-великите съперничества. Въпреки това, и ямаецът, и американецът имат достойни опоненти, които винаги подлагат успеха им под въпрос. Затова двамата трябва да бъдат оценени индивидуално, като най-великите в техните ери. А чрез симулацията - да се насладим на какво би могло да бъде..на хартия. В този контекст отново се поражда въпроса ще бъде ли подобрен някога недостижимият рекорд на Юсейн Болт?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес