Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоян Владков и Маринела Нинева с държавни титли по крос кънтри в Луковит

26 октомври 2024, 17:29 часа • 392 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Лекоатлетите Стоян Владков и Маринела Нинева са новите държавни шампиони по крос кънтри на България. Двамата записаха убедителни победи при мъжете и жените на Националния шампионат по крос кънтри за 2024 година, който се проведе на традиционното трасе в Луковит.

НШ по крос кънтри в Луковит: Победи за Владков и Нинева

Владков (Етър Велико Търново) демонстрира, че се намира в страхотна форма и финишира 10-километровата дистанция по неравен терен за време 31:03 мин. Втори завърши роденият в Уганда атлет Исмаил Сенанджи (Евър Варна) с 31:38 мин., който от години живее в България. Бронзът бе за Иван Андреев (Дунав Русе) с 32:09 мин.

Сред стартиралите при мъжете бе и водещият ни състезател в дългите бягания Иво Балабанов, който държи националния рекорд на 5 км шосе. Той обаче не завърши състезанието заради заболяване. Миналата година Балабанов представя България на Европейското по крос кънтри.

При жените Маринела Нинева нямаше никаква конкуренция в отсъствието на най-добрата ни състезателка в маратона Милица Мирчева и друга водеща атлетка в дългите бягания Девора Аврамова. Нинева, която се състезава за Локомотив Дряново, финишира комфортно на първо място при жените на 8 км с 29:10 мин.

Маринела Нинева

Втора при жените се нареди Силвия Георгиева от СК Актив 2013 Пловдив с резултат 29:38 мин., а за третото място се пребори Билсерин Сюлейман от СКЛА Михаил Желев с 30:56 мин. - 10 секунди пред Симона Генова от Дунав Русе.

Резултати от Националния шампионат по крос

Националният шампионат по крос кънтри предложи състезания в 10 отделни групи, разделени по пол и възраст - от момичета и момчета под 16 г. до мъже и жени. Пълни резултати от шампионата в Луковит може да видите ТУК

Братя Жекови и Мария Николова спечелиха "Хайдушки пътеки"

В същия ден се проведе и едно от най-големите състезания по планинско бягане в България - "Хайдушки пътеки" в Сливен. Победители на 42 км при мъжете станаха братята Георги и Тенчо Жекови, а трети се класира Йордан Тодоров. При жените победата бе за специалистката в ултрамаратонските бягания Мария Николова, следвана от Надежда Ангелова и Десислава Димова.

На по-късата 21-километрова дистанция дългогодишният национален състезател по ориентиране Иван Сираков записа победа при мъжете, следван от Мирослав Спасов, който записа страхотен резултат на маратона на Берлин преди няколко седмици. Трети финишира друг състезател по ориентиране - Валентин Шишков.

При жените първото място заслужи друга състезателка с името Мария Николова, която е сред най-добрите атлетки в по-късите планински бягания. Второ място зае Таня Димитрова, която този месец спечели световна титла при ветераните на маратон с резултат 2:52:18 ч. На трето място завърши Илиана Часовникарова.

Планинският маратон "Хайдушки пътеки" предложи и дистанция на 13 километра, както и бягане за деца, като пълни резултати от състезанието може да видите ТУК.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Брутален световен рекорд! Кенийка слезе под 2 часа и 10 минути на маратон

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес