Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Стой отзад, за да спечелиш": Митът, който Якоб Ингебригтсен ще развенчае в Париж

23 юли 2024, 16:53 часа • 1952 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

"Този, който печели състезанието, е този, който стои отзад и наблюдава". Думите са на танзанийския атлет в средните бягания Филберт Баи, който е един от пионерите на дистанцията от 1500 метра. Той поставя световен рекорд в дисциплината през 1974 година, когато спира хронометрите на 3:32.16 мин.

Якоб Ингебригтсен прави революция в средните бягания

Точно половин век по-късно норвежецът Якоб Ингебригтсен ще опита да разбие мита за това как се печели може би най-тактическата дисциплина в бягането - тази на 1500 метра. И да покаже на света, че не само Африка, но и Европа може да вади доминантни атлети в бяганията на средни и дълги разстояния.

Всъщност Якоб вече е доказал, че 1500 метра може да се печели и без да стоиш отзад до последната обиколка. При това многократно. В много от победите си Ингебригтсен избира да води колоната от първия метър, оставяйки усещането, че го прави тъкмо заради думите на Филберт Баи. Защото когато превъзхождаш останалите, определяш "играта" на пистата.

Якоб Ингебригтсен

Якоб срещу всички останали

Сега Якоб Ингебригтсен се устремява към вторите си олимпийски игри, след като в дебюта си спечели златния медал на 1500 метра, при това с олимпийски рекорд - 3:28.32. Доминантното представяне на Ингебригтсен обаче крие и своите рискове: всички конкуренти тренират и кроят планове, за да победят точно теб. И Якоб е наясно с това.

Загубените световни титли

Якоб Ингебригтсен допусна само две загуби за две години, но те дойдоха на най-неподходящото място - световното първенство. Норвежецът бе победен през 2022-ра и 2023-та от двама британци - Джейк Уайтман и Джош Кър. Вторият се явява и най-голяма заплаха за олимпийската титла на Якоб в Париж, след като го победи на една миля тази година.

Основният опонент на Ингебригтсен

Якоб и Кър си имат закачка още от миналото лято, като често си отправят словесни престрелки. По-рано през годината Кър подобри световния рекорд на 2 мили в зала, а Ингебригтсен коментира, че ако е участвал в състезанието, "щях да го победя със завързани очи".

По-късно Ингебригтсен отново омаловажи конкурентите си за Париж 2024: "Ако не се контузя или разболея, мисля, че това ще бъде разходка в парка". Джош Кър едва ли мисли така. И макар да не премери сили с Якоб на други състезания през годината, британецът определено таи добри спомени от последните си дуели с норвежеца.

Якоб Ингебригтсен и Джош Кър

Европейският рекорд на Якоб Ингебригтсен - недостижим за конкурентите му

Това, което изигра лоша шега на Якоб на последните две световни първенства, бе именно заветът на Филберт Баи - ако искаш да спечелиш 1500 метра, стой отзад. Ингебригтсен избра да стои отпред и позволи на Уайтман и Кър да го атакуват в последните метри, за да грабнат световните титли пред очите му.

В Париж обаче Ингебригтсен отново не смята да се съобразява с останалите. И вече даде заявки, че ще води състезанието от самото начало - без тактически игри и без мисли за финален спринт. А Якоб определено има потенциала да "изръси" опонентите си с високо темпо, след като в средата на юли се превърна в едва четвъртия атлет, слязъл под 3:27 минути на 1500 метра.

Якоб спечели Диамантената лига в Монако с невероятен резултат от 3:26.73, за да направи нова корекция на европейския си рекорд. Той показа и мощни финални метри, затваряйки последната обиколка за 54 секунди. Ингебригтсен се доближи още малко до световния рекорд на Хичам Ел Гаруж от 3:26.00. И нищо чудно в Париж да се опита отново да слезе под 3:27 минути.

Конкурентите на Якоб Ингебригтсен в Париж 2024

Ако Якоб Ингебригтсен успее да проведе бягане за 3:27 минути, няма кой да го спре по пътя към олимпийската титла. Неговите конкуренти биха имали шанс да го победят в тактическо бягане, тъй като просто не са на нивото да бягат такъв резултат. Освен Кър (личен резултат 3:29.05), други претенденти за титлата са Тимъти Черуйот (3:28.28), Брайън Комен (3:28.80), Яред Нугусе (3:29.02), както и сънародникът на Якоб - Нарве Гиле Нордас (3:29.47).

Бащата на Якоб ще иска да го победи на Олимпийските игри

Ингебригтсен не таи добри чувства и към Нарве Гиле Нордас, който понастоящем тренира под ръководството на бащата на Якоб - Гьерт Ингебригтсен. В края на миналата година братята Ингебригтсен обвиниха баща си в насилие и заплахи. А на Гьерт дори му бе забранено да е част от атлетическата делегация на Норвегия като треньор на Нарве Гиле Нордас, поне докато тече разследването срещу него.

Кой "норвежки метод" ще надделее в Париж?

Обиди и бой с мокра кърпа: така изглеждал "норвежкият метод" на бащата на Ингебригтсен. Това тепърва ще се доказва в съда, а дотогава Гьерт Ингебригтсен има една цел: да победи Якоб чрез своя атлет Нордас. Това обаче трудно може да се случи, особено ако Якоб действително зададе високо темпо от самото начало и съумее да го задържи до самия край.

Датата на големия финал на Игрите

За целта обаче Якоб ще трябва да работи сам - надали някой ще му помогне в задаването на високо темпо на олимпийски финал. На Игрите няма и пейсмейкъри - ключов фактор за високите резултати на Ингебригтсен. Единственото сигурно в бягането на 1500 метра е, че се очертава изключително интересно състезание. А дали мотото "стой отзад, за да спечелиш" ще се оправдае, ще разберем на 6 август от 21:50 часа българско време.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": От 800 метра до Витоша 100: "Бегачите" през юни 2024 г. (ОБЗОР)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес