Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След Париж 2024: Франция си гарантира домакинство на още едни олимпийски игри

24 юли 2024, 16:37 часа • 596 прочитания

Франция, и по-конкретно Френските Алпи, ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2030-та. Кандидатурата беше предложена като предпочитан вот на Международния олимпийски комитет миналия месец. За Франция обаче има условие и то е, че страната трябва да предостави на МОК финансови гаранции.

Франция приема Зимните олимпийски игри през 2030-та

Това се налага поради причината, че правителството не предостави на олимпийския комитет необходимите държавни и регионални гаранции в срок, което се случи заради предсрочните избори в страната. Еманюел Макрон, президентът на Франция, обаче обяви, че ново правителство няма да има преди края на Олимпийските игри в Париж, които започват едва след два дни: „Уверявам ви, че ще помоля следващия министър-председател да включи не само тази гаранция, но и олимпийски закон в приоритетите на новото правителство“, каза френският президент.

Олимпиада

Това ще бъдат четвъртите Зимни олимпийски игри, на които Франция ще бъде домакин: „МОК има честта да обяви, че Олимпийските игри през 2030 г. ще се проведат във Френските Алпи“, обяви Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет.

Зимните игри през 2026-та ще се проведат в Италия, а градовете, в които ще се провеждат състезания ще са Милано и Кортина д'Ампецо. От МОК обявиха и кой ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2034-та - и това е Солт Лейк Сити, който бе домакин и на Игрите през 2002-ра.

ОЩЕ: Олимпийски игри в Париж 2024: Пълна програма на българското участие

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес