Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След историческия финал в Токио: Йосиф Миладинов жадува за нещо повече в Париж

22 юли 2024, 08:55 часа • 1813 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Голямата звезда на българското плуване Йосиф Миладинов се подготвя за второто си участие на олимпиада. 21-годишният българин, който постигна исторически първи олимпийски финал за мъжкото ни плуване в Токио 2020, сега жадува за нещо повече в Париж 2024.

От Токио 2020 до Париж 2024: Пътят на Йосиф Миладинов към втора олимпиада

Йосиф Миладинов остана осми на Олимпийските игри в Токио през 2021 г. - историческо постижение, постигнато от пловдивчанина едва на 18 години. Спокойно може да се каже, че осмото място на 100 метра бътерфлай в Токио се равнява на медал заради бруталната конкуренция в дисциплината.

Йосиф обаче не се задоволява с финал, независимо дали става въпрос за европейско, световно или олимпийско ниво. Такава нагласа българинът показа и след осмото си място на Световното първенство в Доха в началото на 2024-а: "Успех е силно казано, но съм доволен."

Йосиф Миладинов

Историческият медал, който Йосиф пусна на търг

Йосиф Миладинов вече има сребро от европейско първенство за мъже. Ценният медал бе завоюван в Будапеща през 2021-ва. Това бе и първият медал за мъжкото ни плуване на голям форум. Макар и да е с историческа стойност, Миладинов реши да продаде медала си - в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия.

Това единствено показва, че освен голям спортист, Йосиф е и голям човек. Макар и да е на само 21 години, Миладинов има зад гърба си едни от най-големите успехи в българското плуване. Първата си олимпийска квота той заслужи още на 16 години, а към днешна дата е единственият българин с финали на олимпиада, световно и европейско първенство.

Йосиф Миладинов

Трудностите за Миладинов след финала в Токио

Като всеки спортист, Йосиф също има своите трудни моменти. Такива настъпват сед Олимпийските игри в Токио, когато губи мотивация и се откъсва от басейна. Пропуска всички големи форуми през следващите 12 месеца, за да се завърне на Европейското в Рим през лятото на 2022-ра.

През лятото на 2023-а Йосиф Миладинов остава извън финала на Световното във Фукуока, но покрива олимпийски норматив за Париж 2024. Това обаче не е повод за празненства за българина, който се цели много по-високо от просто участие на олимпийски игри.

Йосиф Миладинов

Фокусът на Миладинов е изцяло върху Париж 2024

След като стигна до финала на Световното в Доха в началото на 2024-а, Йосиф Миладинов изцяло насочи фокуса си към Олимпийските игри, изключвайки всички останали състезания. Той предпочете да не стартира и на Европейското първенство в Белград, където друг българин - Любомир Епитропов, стана европейски шампион.

Желанието на Йосиф Миладинов е да надскочи осмото си място от Токио 2020, а това по всяка вероятност минава през нова корекция на националния му рекорд на 100 метра бътерфлай (50.93 сек.). Дали Йосиф ще напише нова страница в историята на българското плуване, ще разберем на 2 август (серии, полуфинали) и 3 август (финал).

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Орисан да бъде рекордьор: Шампионът Петър Мицин (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес