Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалът е готов: Транссексуален спортист ще участва на Параолимпийските игри в Париж

13 август 2024, 14:13 часа • 2383 прочитания

Олимпийските игри в Париж предложиха невиждан до момента скандал заради половата принадлежност на боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-Тин. Ако смятате, че с края на големия спортен форум във френската столица, темата ще отшуми, време е да ви запознаем с Валентина Петрило.

Валентина Петрило е транссексуалният спортист, който ще участва на Параолимпийските игри 2024

Италианката ще бъде първият транссексуален спортист на Параолимпийските игри 2024, които ще се проведат от 28 август до 8 септември. Спринтьорката с увредено зрение бе включена в лекоатлетическия турнир за бяганията на 200 и 400 метра за жени в Париж.

ОЩЕ: Напук на критиците: Набедената за мъж Имане Хелиф спечели олимпийската титла (ВИДЕО)

Валентина Петрило

11 титли при мъжете не спират италианката да си смени пола

50-годишната италианка е бронзова медалистка в двете дисциплини на Световното първенство за хора с увреждания през 2023-та. Тя започва да се изявява в женския спорт през 2020 година, а преди това е печелила 11 национални титли в надпреварите за мъже, пишат от BBC за Петрило, която е била диагностицирана с болестта на Щаргард на 14-годишна възраст.

"Все още ми е трудно да повярвам и ми се налага да се успокоявам сама, сещайки се, че ще бъда на Параолимпийските игри. Изпуснах участие в Токио за съвсем малко. Целта ми е да започна да мисля за Игрите в Париж чак тогава, когато стъпя на френска земя", заяви Валентина Петрило, цитирана от Ройтерс.

ОЩЕ: Имане Хелиф: Всеки може да си говори каквото иска, не ми пука

Валентина Петрило

"По-добре да си бавна и щастлива жена, отколкото бърз и нещастен мъж"

В интервю за BBC от 2021 година италианката разказва за решението да си смени пола: "Не го бях планирала. Бях в леглото със съпругата си, на път да заспя, и казах: "Помниш ли, че ти казах, че веднъж се преоблякох като жена?". Тя каза "да". Аз казах: "Всъщност не беше веднъж, аз го правя всеки ден".

С подкрепата на съпругата си - след първоначалния шок - Валентина започва да живее като жена през 2018 г., а през януари 2019 г. започва хормонална терапия, която ѝ се отразява физически и емоционално. "Метаболизмът ми се промени. Не съм енергичният човек, който бях. През първите месеци на прехода качих 10 кг, не мога да се храня както преди, станах анемична, хемоглобинът ми е нисък, винаги ми е студено, нямам същата физическа сила, сънят ми не е това, което беше, имам промени в настроението", казва тя. "Не съм същата като преди. Фабрицио вече не съществува." (б.а. - преди смяната на пола Валентина се казва Фабрицио).

Промените се отразяват и на бързината на спортистката, което поражда нейното мото: "По-добре да си бавна и щастлива жена, отколкото бърз и нещастен мъж."

ОЩЕ: "В България мъже бият жените си и не е наша работа. Но се гневим за хромозоми в бокса"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес