Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Само" бронз за Ибанес! Скандално съдийство лиши България от битка за злато в бокса

08 август 2024, 23:15 часа • 2148 прочитания

Боксовият национал на България Хавиер Ибанес не успя да се класира за финала на Олимпийските игри в Париж, след като загуби от киргизстанеца Мунарбек Сеитбек Уулу с 1:4 съдийски гласа на 1/2-финалите. Ибанес се би сърцато и показа по-агресивна и смела игра, но въпреки това съдиите странно присъдиха победата на неговия опонент. Той все пак завоява бронзов медал за България.

Бронз за Хавиер Ибанес от Олимпийските игри в Париж

Ибанес вкара повече и по-бързи удари в първат минута, а Уулу го чакаше на контраатаки. На няколко пъти киргизстанецът се измъкна от крошетата на Ибанес, демонстрирайки добри защитни движения. Рундът бе много равностоен, но Хавиер изглеждаше по-агресивен - въпреки това съдиите го присъдиха на Уулу с 3-2 гласа.

Хавиер Ибанес - Уулу

Ибанес показа повече агресия, но съдиите не го оцениха

Разбирайки резултата, Хавиер Ибанес тръгна още по-агресивно. Последваха много динамични две минути, а в края на рунда двамата се умориха и влизаха в клинч. В последния рунд Ибанес опита да прати Уулу в нокдаун, но без резултат. Българският боксьор със сигурност бе по-агресивният боксьор, но съдиите не оцениха това.

В крайна сметка Ибанес приключи участието си на 1/2-финалите, с което си заслужи бронзов медал. След мача той заяви, че е разочарован от резултата и от съдийството, като призна, че е дошъл в Париж не просто за медал, а за олимпийската титла.

България вече има пет медала от Олимпийските игри, като последният бе завоюван от Божидар Андреев в щангите.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес