Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полумаратонът на Якоб и маратонът на Миро: "Бегачите" през септември 2024 г. (ОБЗОР)

02 октомври 2024, 14:19 часа • 268 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Месец септември отново на разочарова света на бягането, макар и да се води "отпускарски" за голяма част от професионалистите след приключването на Олимпийските игри в Париж. Месецът даде началото на сезона на шосейните бягания, а две такива събития от света и у нас заслужават да бъдат изведени на преден план.

Злополучният дебют на Якоб Ингебригтсен в полумаратона

Първото събитие бе неочакваният дебют на Якоб Ингебригтсен на полумаратон, който завърши злополучно. Специалистът в бягането на 1500 метра изненадващо реши да направи един последен старт от сезона си на дистанцията от 21,1 километра. Норвежецът пазеше в тайна участието си на полумаратон до последния ден.

Преди да се стигне до полумаратона, Якоб участва на два старта на 1500 метра в Диамантената лига. Първо Ингебригтсен загуби от американец в Цюрих, а после все пак грабна диаманта в Брюксел, като остави зад себе си и олимпийския шампион Пол Хокър. Само два дни след състезанието в Брюксел Якоб Ингебригтсен застана на старт на престижния и много бърз полумаратон в Копенхаген.

Якоб тръгна за световен рекорд, но едва финишира

За неговото участие в Копенхаген се разбра буквално ден по-рано, като преди това имаше само спекулации, че той ще участва на тази дистанция. Ингебригтсен не просто участва, а опита да атакува световния рекорд в дисциплината, но много бързо разбра, че това няма да е толкова лесна задача. Якоб тръгна с пейсърите за световен рекорд, пресече 10-ия километър с национален рекорд на Норвегия, а след това спря да си почине.

Ингебригтсен продължи известно време с ходене, а след това отново тръгна да бяга състезателно, но вече бе далеч от атлетите, борещи се за победата. Във водещата група бе и самият световен рекордьор Якоб Киплимо, който обаче се нареди втори. В крайна сметка Ингебригтсен финишира за време 63:13 мин. - на около 6 минути от световния рекорд, като на финала падна изтощен на земята, признавайки че не е подготвен за такава дистанция.

Якоб Ингебригтсен

Мирослав Спасов с 2 часа и 20 минути на маратона в Берлин

Резултатите в Копенхаген бяха много силни, като победител стана Себастиян Саве от Кения с 58:05 мин. - на четири секунди пред Киплимо (световният рекорд е 57:31 мин.). В края на месеца пък се проведе един от най-големите маратони в света - този в Берлин, където бе поставен и изключително силен български резултат за последните години. Мирослав Спасов избяга 42-километровата дистанция за 2 часа, 20 минути и 19 секунди.

Най-добър български резултат за последните 10 години

Макар и да остана на около 11 минути от националния рекорд, бягането на Спасов бе изумително, тъй като малцина предполагаха, че той се намира във форма за такъв резултат. Той свали над 6 минути от личното си постижение в маратона, успявайки да поддържа темпо от 3:20 мин/км през цялата дистанция. С това Миро постигна и най-доброто българско постижение на маратон за последните 10 години.

Мирослав Спасов до момента не бе индикирал, че може да бяга толкова бързо на маратонската дистанция. Личният му резултат на маратон бе 2:26:47 ч от миналата година, а на полумаратон има 1:09:24 ч от 2021-ва. В Берлин българинът премина през половината дистанция за 1:10:04 ч - почти с темпото на най-доброто му време на полумаратон. Следващата цел пред Спасов е да бяга резултат от порядъка на 2:16-2:18 часа на маратон.

ОЩЕ: Между Ironman и снукъра: Българският Рони О'Съливан (ВИДЕО)

Мирослав Спасов

Операция слага край на сезона за Милица Мирчева

Най-добрата ни състезателка в маратона Милица Мирчева пък ще трябва да се подложи на операция на глезена, след като през целия сезон имаше проблеми в тази област. Контузията не ѝ позволи да реализира потенциала си в маратонското бягане и тя не успя да се класира за Олимпийските игри. В плановете на Милица влизаше маратонът на Валенсия на 1-ви декември, но сега тя ще трябва да го пропусне, за да се възстанови от предстоящата операция.

Иначе в България се проведоха още няколко шосейни бягания, сред които щафетният маратон "Екиден" и международният полумаратон "Съединение". На второто състезание именно Мирчева стана победител при жените, докато при мъжете победата бе за нейния съотборник в "Атлет Мездра" Иво Балабанов. И двамата тренират под ръководството на Йоло Николов, който се явява треньор и на Мирослав Спасов.

Девора Аврамова със силен резултат на 10 км шосе

Силен резултат в дългите бягания постигна и Девора Аврамова, която участва на състезание на 10 км шосе в Брашов, Румъния. Тя финишира с време 34:03 мин., като бе третата най-бърза европейка и зае 20-о място (топ 10 бе окупиран изцяло от кенийки и етиопки). През октомври предстоят още няколко големи шосейни бягания, включително и Софийският маратон, където тази година ще участват рекордните над 6000 души.

През септември се проведе и един от най-големите ултрамаратони в България - K3 Ultra в Златоград. Най-дългата дистанция бе 85 километра, като победители станаха Александър Христов и Нели Ангелова. В състезанието участваха рекордните за това събитие над 1300 участници от 15 държави. K3 бе и последното състезание от т.нар. Голям шлем, който включва още Търново ултра, Трявна ултра и Пирин ултра.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Emine Ultra: Ултрамаратонът, където планината среща морето

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес