Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

“Пас към миналото”: В САЩ 1 юли не е Джулая, а Денят на Боби Бония

08 юли 2024, 07:00 часа • 1612 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

На 1 юли част от българите празнуват Джулай морниг. Хората се събират рано сутринта на брега на Черно море, за да се насладят на изгрева и да посрещнат „новото начало“, или просто старта на лятото. Традицията е наименувана на легендарната песен на Юрая Хийп със същото име и често е свързвана с хипи движението.

Любопитното е, че този „празник“ не се отбелязва в други страни в Европа или по света. В САЩ обаче има хора, които също празнуват на 1 юли. Те не отбелязват Джулая, а Деня на Боби Бония. Кои са тези хора и какво празнуват, ще попитате. Сега ще ви разкажем.

Историята на Боби Бония

Боби Бонила Бейзбол

Боби Бония е един от най-добрите бейзболисти в света в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Роденият в Бронкс, Ню Йорк, играч е звезда на американската МЛБ и логично е любимец на много фенове. Страхотното му представяне на игрището му носи милиони в банковата сметка.

През 1991-та Бония подписва 5-годишен договор с Ню Йорк Метс на стойност 29 милиона долара. По онова време това е най-големият контракт в историята на американския спорт. След три и половина сезона обаче той е пратен в Балтимор Ориолс, а след това е изтъргуван с Маями Марлинс. През 1997-ма Бония печели Световните серии с тима от Флорида и отново е под светлините на прожекторите. Въпреки това формата на бейзболиста пада с всеки изминал сезон.

Все пак, в края на 1998-ма, след кратък престой в Лос Анджелис Доджърс, Бония отново се озовава в Ню Йорк Метс, като част от сделка за правата на домениканеца Мел Рохас. Представянето на Боби продължава да е доста посредствено, а и той често влиза в конфликт с мениджъра на тима Боби Валънтайн.

Уговорката, която струва скъпо на Ню Йорк Метс

Боби Бонила Бейзбол

В началото на януари 2000-та, след поредния си слаб сезон, Боби Бония е освободен от Метс. Той обаче все още има да получава 5,9 милиона долара под формата на заплати от новия си договор с тима. И тогава ръководството на нюйоркския тим прави нещо доста необмислено.

Бония и неговият агент предлагат на шефовете на Метс да отложат плащането с повече от десетилетие, но при 8 процента лихва. Двете страни се разбират връщането на дълга да се случи в продължение на 25 години – между 2011-та и 2035-та. По онова време собственикът на клуба Фред Уилпън е инвестирал сериозни суми в различни начинания на Краля на Фонзи схемата – Бърни Мадоф, и очаква голяма възвращаемост.

Схемата на Бърни Мадоф приключва

Уилпън решава, че предложението на Бония е разумно, тъй като процентът, който очаква да спечели от своите инвестиции с Мадоф, надвишава значително този на лихвата, която бейзболистът има да получава. Всичко много хубаво, но Фонзи схемата на Бърни Мадоф е разкрита през 2008-ма и всичко се срива за дни.

Междувременно сумата, която Бония има да получава от Ню Йорк Метс, благодарение на осемте процента лихва, нараства от 5,9 милиона долара през 2000-та до 29,8 млн. през 2011-та, когато той трябва да получи първия си транш от бившия си клуб. Това означава, че на всеки 1 юли той взима тлъст чек на стойност 1 193 482.20 долара.

Боби Бония продължава да пълни банковата си сметка

Боби Бонила Бейзбол

В момента Боби Бония, който слага край на кариерата си през 2001-ва, е на 61 години. Той ще получава своя чек от Метс до 2035-та, когато ще е на 72. Тази година Бония отново получи своя транш. В деня, който феновете на бейзбола в Щатите наричат шеговито – Деня на Боби Бония. Денят на човека, който не е хващал бейзболна бухалка от 23 години, но въпреки това получава стабилна заплата, за която голяма част от играчите в МБЛ в момента могат само да мечтаят.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Австрия никога не е преминавала 1/8-финал на европейско (ВИДЕО)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес