Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още един медал за България! Кимия Ализаде завоюва исторически бронз в Париж

08 август 2024, 22:35 часа • 2255 прочитания

Иранката Кимия Ализаде, която се състезава за България в турнира по таекуондо на Олимпийските игри в Париж, успя да спечели бронзов медал! Тя победи коравата китайка Луо Дзонгши с 2:1 и стигна до бронзовото отличие - първо за България в този спорт.

Кимия Ализаде спечели бронз за България на Олимпийските игри

Ализаде, която загуби от Нахид Киани в първата си среща, бе изтеглена до репешажите. Първо тя се справи със състезателката от Тунис Чайма Туми, а след това стигна и до мач за бронзовото отличие. В много равностоен сблъсък Ализаде успя да надвие Дзонгши и да спечели медала.

Кимия Ализаде

1 секунда раздели Кимия от шанс да се бори за олимпийската титла

В началото на деня Кимия Ализаде изпусна победата в последната секунда срещу Нахид Киани, която е действаща световна шампионка. Българската състезателка може да има претенции към съдийството в мача, тъй като победата бе много спорно присъдена на Киани.

Четвърти медал за България в Париж

Това е четвърти медал за България от Париж 2024, след като Семен Новиков стана олимпийски шампион в борбата, Магомед Рамазанов ще играе на финал в битка за златото в петък, а Хавиер Ибанес си гарантира минимум бронз в боксовия турнир.

Медалът за Кимия Ализаде не е първи за нея, тъй като тя е печелила бронз и от Рио 2016, но като състезателка на Иран. За България обаче този медал е исторически, тъй като страната ни никога не е имала състезател в този спорт на олимпийски игри.

Четете всички новини около българското участие в Париж в Actualno.com!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес