Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нокаут в Токио, злато в Париж: Олександър Хижняк е новият олимпийски шампион в категория до 80 кг!

08 август 2024, 12:41 часа • 1422 прочитания

Олександър Хижняк е олимпийският шампион по бокс в категория до 80 килограма при мъжете! В атрактивен финал на Париж 2024 29-годишният украинец се наложи с 3:2 (30:27, 30:27, 28:29, 29:28, 28:29) съдийски гласа над настоящия световен шампион Нурбек Оралбай от Казахстан. Хижняк, който е световен и двукратен европейски първенец, добави в колекцията си липсващата му досега титла.

След пропуснатото злато в Токио: Хижняк е олимпийски шампион в Париж

Ситуацията не беше толкова благосклонна към него преди 3 години на Игрите в Токио. Тогава той изпусна златния медал, след като водеше убедително във финалния мач с бразилеца Еберт Соуса, но позволи да бъде нокаутиран в третия рунд. Сега такова отпускане от негова страна в края на мача нямаше. Още от първите минути Хижняк и Оралбай започнаха с тежки удари. След първите 2 рунда обаче в съдийските карти имаше пълнен паритет - по двама съдии бяха гласували за всеки един от боксьорите, а единствено арбитърът от Германия бе дал равенство.

Олександър Хижняк

В заключителните няколко минути Хижняк хвърли всичките си сили в атака и изпращаше ъперкът след ъперкът в главата на съперника си, което бе достатъчно за съдиите да му дадат единодушно последната част.

ОЩЕ: Кошмар за България в Париж: Кимия Ализаде изпусна победата в последната секунда!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес