Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мирослав Спасов направи изумително бягане на маратона в Берлин

30 септември 2024, 12:34 часа • 393 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Един от водещите ни състезатели в дългите бягания - Мирослав Спасов, се представи по изумителен начин на юбилейния 50-ти маратон на Берлин. Българският атлет финишира с феноменален личен резултат от 2 часа, 20 минути и 19 секунди - с цели 6 мин. и 21 сек. по-бързо от предишното му най-добро време.

Мирослав Спасов с резултат 2 часа и 20 минути на маратон

Маратонът на Берлин е един от най-бързите и реномирани маратони в света, като тази година на него се събраха близо 55 000 участници. Мирослав Спасов успя да финишира на много силното 70-о място при мъжете и даде резултат, какъвто едва ли някой е предполагал, че може да постигне.

70-о място за Миро на маратона на Берлин

В дните преди маратона Миро сподели, че подготовката му не е преминала напълно по план и се надява на резултат около 2 часа и 25 минути. От самото начало обаче той тръгна с темпо за под 2 часа и 20 минути (3:20 мин/км), като се позиционира в много добра група от състезатели, гонещи такъв резултат.

ОЩЕ: Да станеш олимпийски маратонец за 6 месеца: Абсолютният дебютант, който покори Париж 2024!

Мирослав Спасов маратон Берлин

Спасов се движеше с темпо за под 2:20 часа

На средата на дистанцията Миро премина с време 1:10:04, което е темпо точно за под 2 ч. и 20 мин. Още там се видя, че българският състезател има ден и може да се надява на силен резултат. Спасов успя да задържи високото темпо и през втората половина от дистанцията, когато много състезатели започват да "фалират" и да намалят темпото.

Въпреки някои стомашни проблеми в края, Миро успя да се прибере на финала с резултат от 2:20:19 мин., което е най-доброто българско постижение на маратон за последните 10 години. Националният рекорд на маратон при мъжете се държи от Христо Стефанов - 2:11:26 ч, поставен през 1997 г. в София.

Любопитното е, че най-доброто регистрирано време на Мирослав Спасов на полумаратон е 1:09:48 ч на Софийския маратон от 2020-а (почти същото темпо като това за пълния маратон в Берлин). След това през годините той има още участия и на полумаратон, и на маратон, но никога не е индикирал, че е във форма за резултат около 2 часа и 20 минути на 42-километровата дистанция.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": "Почивката" на Ингебригтсен стартира с фалит в дебютния му полумаратон, но и с пореден рекорд (ВИДЕО)

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес