Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръг преди края: Българските царици матираха и Израел!

21 септември 2024, 22:40 часа • 587 прочитания

Националният отбор на България за жени постигна победа срещу Израел с 2,5:1,5 точки в предпоследния десети кръг на Шахматната Олимпиада в Будапеща. Родните царици, водени от Петър Г. Арнаудов, вече имат 14 мач-точки, които им отреждат 15-ата позиция.

България подчини Израел на Шахматната Олимпиада

Европейските шампионки от Будва нанесоха първия удар в мача, след като бившата световна шампионка Антоанета Стефанова надви на първа дъска с белите фигури Марсел Ефроимски. Израел успя да изравни чрез Дана Кочави, която спечели срещу Гергана Пейчева.

В ПРЕДНИЯ КРЪГ: Българските царици не се дадоха на фаворитки! Виктория Радева с ценно реми

Стефанова и Радева с победи, Салимова направи ценно реми

Виктория Радева върна преднината на "лъвиците". Пловдивчанката надигра Нога Ориан, а в последната 5-часова партия Маша Клинова и Нургюл Салимова направиха реми, което осигури победата за нашата страна. В класирането Индия и Казахстан разделят първото място с по 17 мач-точки. След това са САЩ и Полша с по 16 мач-точки.

Нургюл Салимова

Мъжете на България също постигнаха победа

Мъжкият ни тим пък стигна до успех с 2,5:1,5 точки Швеция. Скандинавците поведоха в резултата чрез Мартин Локандер, който надви Григор Григоров на четвърта дъска, но българският състав успя да обърне благодарение на Аркадий Найдич и Момчил Петков. На първа дъска Иван Чепаринов и звездата на съперника Нилс Гранделиус не се победиха.

България заема 20-ото място с 14 мач-точки, а шампионът стана известен кръг преди края. Това е съставът на Индия, който подчини САЩ и е недостижим на върха.

ОЩЕ: Веселин Топалов: Бях в затвор в Колумбия (ВИДЕО)

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес