Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой беше Алексей Петров в спорта

16 август 2023, 15:05 часа • 7528 прочитания

Известният бизнесмен Алексей Петров, който беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци", е една от най-емблематичните личности в областта на българското карате. Той беше президент на родната федерация дълги години, а преди това е заемал длъжността на селекционер на националния ни отбор при мъжете. През 2013 година пък беше избран за председател на Балканската карате федерация.

ОЩЕ: ВСИЧКО ОКОЛО УБИЙСТВОТО НА АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

61-годишният бивш щатен служител на Държавна сигурност ръководеше централата по този спорт у нас почти 20 години. С името му се свързват две значими събития - попадането на карате в олимпийската програма за първи път на Рио 2016, и олимпийската титла на Ивет Горанова от Токио 2020. Преди да оглави Българската национална федерация по карате, освен че е бил треньор, Петров е ставал няколко пъти държавен шампион в категория до 80 кг.

Не е тайна, че застрахователната компания, която беше негова собственост, също подпомагаше финансово спорта у нас. След златото на Гораново от Игрите в Япония каратеката получи награда от бизнесмена - лек автомобил. За председател на Балканската карате федерация пък е избран на конгрес в Белград на 13 септември 2013-а. Тогава Алексей Петров спечели поста убедително със 70% от гласовете срещу представителя на Турция. 

ОЩЕ: МВР с първа официална информация за убийството на Алексей Петров

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес