Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са спортовете, които ще гледаме на Олимпийските игри в Париж?

28 май 2024, 07:55 часа

На всеки четири години Олимпийските игри събират на едно място най-добрите атлети в света. А до тазгодишното издание на Игрите, които ще се проведат в Париж от 26 юли до 11 август, остава още малко. В продължение на 19 дни в столицата на Франция ще се проведат 329 състезания в 45 спорта.

Реклама

Списък на спортовете на Олимпиадата в Париж

Стрелба с лък

Стрелбата с лък е един от най-старите спортове, които продължават да се практикуват и до днес. През 1931 г. спортът добива популярност в целия свят и така се създава световната федерация по стрелба с лък (днес World Archery).

Спортна гимнастика

Световната федерация по гимнастика е най-старата спортна федерация в света, създадена през 1881 г., когато античните философи са препоръчвали заедно с интелектуалната дейност да се правят и физически упражнения.

Париж 2024

Синхронно плуване

Този спорт комбинира водна акробатика с музика. Интересното е, че в началото синхронното плуване е било практикувано от мъже, но по-късно е започнало да се асоциира повече като женски спорт.

Лека атлетика

Леката атлетика е един най-старите спортове, който е бил включен в първите олимпийски игри някога. Тя е основна олимпийска дисциплина и представлява съвкупност от спортове като бягане, хвърляне и скокове.

Бадминтон

Бадминтонът е ракетен спорт, чийто произход все още е мистерия. Смята се, че е възникнал в Египет и Древна Гърция, а по-късно стига до Индия, където става популярен спорт в армията.

Баскетбол

Баскетболът е измислен през 1891-ва година от канадско-американския преподавател по физическо Джеймс Нейсмит, за да може спортистите му да поддържат форма и през зимата. Първият световен шампионат е изигран през 1950 г.

Джеймс Нейсмит баскетбол

Баскетбол 3х3

Считан за стрийтспорт номер едно в света, тази разновидност на баскетбола се играе на половин игрище и на един кош.

Плажен волейбол

Тази разновидност на волейбола, която се играе върху пясък, за първи път се появява на плажовете на Санта Моника, Калифорния през 1920-та година, а първият турнир се е провел през 1947-а.

Бокс

Смята се, че боксът датира от трети век преди новата ера, но с разпадането на Римската империя изчезва, за да се появи отново през 17-ти век в Англия.

Брейк

„Брейкването“ е уличен стил на танцуване, чиято родина е САЩ.

Кану слалом

Моделиран от ски слалома, кану слаломът е измислен в Швейцария. Първоначално състезанията се провеждат в спокойни води, но по-късно това се променя и днес спортистите се състезават в бурни води.

Кану спринт

През вековете кануто е ползвано като средство за транспорт в редица държави. Първото засвидетелствано състезание се провежда през 1869-а във Великобритания.

BMX свободен стил

Роден от въображението на децата и тийнейджърите в Калифорния, спортът добива голяма популярност. По време на състезанието, състезателите трябва да направят възможно най-много трикове за 60 секунди.

BMX състезание

Появило се от мотокроса, това състезание продължава само няколко секунди и е в много по-експлозивен формат от традиционното колоездене. Първото такова състезание е проведено през 1882-ра година.

Планинско колоездене

Планинското колоездене е сравнително нов спорт, който се появява 1970-та година, когато колоездачи в Калифорния решават да изпробват колелата си на нов, планински терен.

Колоездене

През 19-ти век колоезденето набира голяма популярност благодарение на изобретяването на системата с вериги и зъбни колела. Няколко години по-късно, през 1868 г., се организира и първото състезание в Париж.

Колоездене

Колоездене на писта

Първото състезание на писта от дървен под се провежда през 1878 г. в Лондон. Пистата (велодрумът) е с дължина от 250 метра.

Гмуркане

В началото на 19-ти век шведските и немските гимнастици популяризират гмуркането, като изпълняват сложни акробатични движения, докато скачат във водата.

Конна езда

Още в Древна Гърция са се провеждали състезания с коне, защото хората са смятали, че е нужно перфектно партньорство между ездач и кон, за да оцелеят конете в битка. Това е бил начинът конете да се тренират за война.

Фехтовка

От форма на военно обучение, фехтовката се превръща в спорт през 14-ти или 15-ти век благодарение на немските, френските и италианските майстори.

Футбол

Корените на футбола са в Древен Китай, но модерната му версия се заражда в средновековна Англия. Днес той е най-популярният спорт в света.

Национален отбор по футбол на Англия

Голф

Голфът е един от първите съвременни спортове, чиито правила са кодифицирани през 1744-та година в Единбург, Шотландия. Днес има над 60 милиона души, които играят голф и над 30 хиляди голф игрища в света.

Хандбал

Хандбалът възниква през 19-ти век в Германия и Скандинавието. Днес той се играе на „затворени врати“, а битката е между два типа от по 7 играчи всеки.

Хокей

Хокеят се е играл още през Античността. Записките показват ранна форма на спорта, които се е практикувал преди 4000 години в Египет.

Джудо

Джудото е традиционно японско бойно изкуство, произлизащо от джиу-джицу, техника за ръкопашен бой на древните самурайски воини.

Джудо

Маратонско плуване

В първите издания на съвременните олимпийски игри плувните състезания са се провеждали в естествени водни басейни, но през 1908-а година се включват изкуствени такива и през 1991-ва дисциплината официално е включена в световните шампионати по плуване.

Плуване

Плуването датира от праисторически времена, но през 19-ти век започва да се практикува като състезателен спорт.

Модерен петобой

Съвременният петобой е наследник на древния петобой, включващ бягане, скачане, хвърляне на копие, диск и борба. Днес петобоят е комбинация от яздене, фехтовка, плуване, бягане и стрелба с лазерен пистолет.

Художествена гимнастика

Гимнастиката е един от най-старите спортове, които продължават да се практикуват и до днес, както са се практикували през Античността. Художествената гимнастика обаче е далеч по-нова дисциплина, която добива популярност в Европа в началото на 20-ти век.

Стилияна Николова

Гребане

Първоначално гребането е било транспортно средство в Древен Египет, Гърция и Рим, но в началото на 18-ти век в Англия, то се превръща в спорт.

Ръгби

Ръгби се е играло и през Античността, но модерните правила на играта са създадени от ученици в английския град Ръгби.

Ветроходство

Международните състезания по ветроходство започват през 1851 г., когато членовете на Нюйоркския яхтклуб решават да вземат участие в състезание в Англия.

Стрелба

Стрелбата се практикува от стотици години и е олимпийски спорт още от първите съвременни олимпийски игри.

Скейтбординг

Този „млад“ и зрелищен спорт се развива в САЩ през 50-те години на миналия век, когато започва да се развива сърф културата там.

Спортно катерене

Спортното катерене набира популярност последните 20 години. Практикува се и на открито, и в зала, но в модерните формати по-често в зала.

Спортно катерене

Сърфиране

Сърфистите трябва да изпълняват трикове и маневри на вълна, които се оценяват от петима съдии, въз основа на разнообразието, вида и трудността на триковете.

Тенис на маса

Първоначално тенисът на маса се е играел като забавление след хранене на английските аристократи. Те поставяли книги върху маса, които са им служели за мрежа, а вместо ракети са използвали капаци на кутии за пури.

Таекуондо

В свободен превод „пътят на ръцете и краката“, таекуондото е боен спорт, датиращ от Древна Корея. Спортът се превръща в световен през 1873-та година.

Тенис

В началото тенисът е бил игран в дворовете на манастири, като се е използвала длан за удряне на топка в стени. Разновидността на тениса, който познаваме днес, се появява през 19-ти век в Англия.

Григор Димитров

Скокове на батут

Първоначално трамплинът е бил използван като част от оборудването за обучение на астронавти и атлети, трениращи други акробатични спортове.

Триатлон

Триатлонът става популярен през 1980-та година. Този спорт е комбинация от плуване, колоездене и бягане.

Волейбол

Измислен в САЩ, волейболът добива популярност в началото на 20-ти век първо в Канада, а след това в Куба и Япония.

Волейбол

Водна топка

Водната топка първоначално е била опасен спорт, който първоначално се е играл в реките и езерата в Англия като водна версия на ръгби.

Вдигане на тежести

Въпреки че съществува от хиляди години, принципът на състезанието по вдигане на тежести е една и съща - който вдигне най-много, печели.

Борба

Борбата също е един от най-старите спортове, ако не и най-старият. Множество скулптури и пещерни рисунки, които датират отпреди 15 хиляди години, показват борци, използващи хватки, които се използват и в съвременния спорт.

Четете рубриката ни "Дните до Париж 2024" в Actualno.com!

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес