Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да направи Ландо Норис, за да спечели титлата във Формула 1?

19 октомври 2024, 17:09 часа • 358 прочитания

Битката за титлата при пилотите във Формула 1 навлиза в заключителната си фаза. Британският пилот в редиците на Макларън - Ландо Норис, прави всичко по силите си да намали изоставането си от лидера Макс Верстапен. Но дали ще успее да изпревари нидерландеца в последните шест състезания от сезона? Вижте какво трябва да направи Норис за да спечели титлата, факторите, които могат да му помогнат, и дали историята му дава надежда.

Какво трябва да направи Норис за да победи Верстапен?

Норис изостава с 52 точки от Верстапен от Ред Бул, като до края на сезона остават шест състезания - три от тях са спринтови, а общо на разположение са 180 точки. Това означава, че британецът трябва да се доближи до Верстапен средно с 8,9 точки на състезание - повече от разликата между първото и второто място (7), но по-малко от разликата между първото и третото (10). Точката за най-бърза обиколка също ще бъде от ключово значение за развитието на битката.

Каква е разликата в спринтовите състезания?

В спринтовите надпревари има повече точки. В допълнение към точките за Гран при победителят в спринта получава 8 точки, вторият в класирането - 7 и така до осмото място. Верстапен е спечелил и трите спринтови състезания до момента, въпреки че последното беше през юни в Австрия. Оттогава насам той не е преминавал първи карирания флаг.

Каква роля играе съотборника на Норис в Макларън?

Ако съотборникът на Норис - Оскар Пиастри, финишира пред Верстапен, то това намалява възможностите на нидерландеца да печели точки. Същото важи и за Серхио Перес от Ред бул, както за Норис, така и за Пиастри, но предвид слабата форма на мексиканеца, това изглежда по-малко вероятно.

Ландо Норис и Оскар Пиастри

Нуждае ли се Норис от помощ от другите отбори?

Не му е необходима, но би помогнала. Колкото повече пилоти успеят да застанат между Норис и Верстапен - с други думи, колкото по-ниско завърши Верстапен - толкова по-добре за Норис.

Дали определени писти ще облагодетелстват определени отбори или пилоти?

Преди Монца в Макларън вярваха, че това ще бъде сравнително слаба писта за тях, но те се наредиха първи и втори в квалификацията, въпреки че Шарл Льоклер от Ферари ги изпревари за победата. Преди Сингапур можеше да се каже, че уличните трасета са "ахилесовата пета" на Ред бул, което щеше да накара човек да повярва, че Лас Вегас може да е проблем за Верстапен. Но той завърши втори в Сингапур, противно на очакванията. Така че отговорът изглежда е "не". Въпросът е просто кой ще свърши по-добра работа всеки уикенд.

Какво показва историята?

През 2007 година Кими Райконен (Ферари) изоставаше на 17 точки от Люис Хамилтън (Макларън) две състезания преди края. Тогава имаше различна точкова система и това се равняваше на 43 точки сега. Финландецът спечели титлата с една точка пред своя съперник. Други примери включват 1986 г., когато Ален Прост (Макларън) изостава на 11 точки от Найджъл Менсъл (Уилямс) - еквивалент на 33 точки сега - две състезания преди края и печели. И 1983 г., когато Нелсън Пике (Брабам) изостава от Прост с 14 точки (43 сега) - три състезания преди края и триумфира.

Как Макалрън успя да намали разликата с Ред Бул?

Ред Бул започна сезона с комфортно по-бърз автомобил от Макларън, който беше трети по скорост след Ферари в първите пет състезания. Но голямото подобрение в Маями направи Макларън конкурентоспособен за една нощ. С течение на времето британският тим ставаше все по-силен, а "биковете" отстъпваха назад. Предстои да видим какво ще се случи през последните шест състезания, когато се очаква и двата отбора да въведат допълнителни подобрения.

Заради преднината си от 52 точки Верстапен остава фаворит за спечелване на шампионата при пилотите, но Макларън има всички шансове да вземе титлата при конструкторите

ОЩЕ: Точката, която може да реши шампионата във Формула 1

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес