Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жалко! Ивет Горанова остана на крачка от историческа световна титла в каратето (ВИДЕО)

28 октомври 2023, 20:10 часа • 6841 прочитания

Олимпийската шампионка в каратето Ивет Горанова отстъпи на туркинята Туба Якан с 1:8 точки в големия финал на Световното първенство в Будапеща. В категория 55 килограма "кумите" Горанова не успя да се противопостави на Якан, която е четирикратна европейска шампионка.

Ивет Горанова със сребро от Световното по карате

Горанова, която надви драматично Анжелика Терлюга на полуфиналите, не намери сили да надвие Якан. В първите 30 секунди двете каратистки се "опознаваха", като никоя не предприемаше излишни рискове. Нулевото реми се запази и след преполовяването на 3-минутната битка.

Ивет Горанова

Туба Якан пречупи Горанова в последните 60 секунди

На 1:23 мин. преди края Якан спечели първата си точка в мача. 13 секунди по-късно Ивет успя да изравни за 1:1, но в заключителната минута от финалния двубой туркинята се оказа по-съобразителна в ключовите моменти и спечели седем последователни точки, за да спечели световната титла.

Ивет Горанова

Трети и исторически медал за Горанова от световни първенства

Горанова завърши Световното първенство в Будапеща с пет победи и една загуба във финалния сблъсък, завоювайки сребърен медал, което е трето отличие за нея от световни шампионати. До момента тя имаше два бронзови медала, като среброто е първо за България от световно първенство.

Ивет Горанова пропусна възможността да спечели историческа първа световна титла за България в олимпийското карате - цел, която преследва и 17-годишната Теодора Цанева (ВИДЕО).

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес