Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирина Винер за Париж 2024: Няма да участваме без знамето и химна на Русия

18 декември 2023, 12:11 часа
Реклама

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер Усманова обяви, че нейните гимнастички няма да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 година без знамето и химна на страната. Позицията на Винер идва няколко дена след решението на Международния олимпийски комитет за участието на спортисти от Русия и Беларус на Игрите в Париж.

Руската художествена гимнастика няма да се състезава под неутрален флаг

Според решението на МОК състезатели от Русия и Беларус ще могат да участват на Олимпийските игри догодина, но с неутрален статут. МОК обаче заяви, че спортисти на Русия и Беларус няма да бъдат допуснати до отборни състезания. Освен това лица, които активно подкрепят военните действия в Украйна, няма да бъдат допуснати до Олимпийските игри, дори и да са се класирали за тях.

Ирина Винер

Позицията на Ирина Винер

В Париж ще бъде забранено показването на официални символи на Русия и Беларус, а Винер смята, че руската художествена гимнастика не може да участва на Игрите при такива условия. "Доскоро ние в Европа можехме да претендираме само за едно място на Олимпиадата. Но защо е необходимо? Без знаме, без химн, без фенове, без специалнен екип, без музика, която избирахме за съчетанията по художествена гимнастика", каза Винер, цитирана от руската агенция ТАСС.

ОЩЕ: Владимир Путин критикува МОК, въпреки че руските спортисти бяха допуснати до Париж 2024

"Ще бъде жалко, ако отидем там. Мисля, че ще бъде много унизително за Русия. Но руската художествена гимнастика определено няма да отиде там и ние никога повече няма да играем без знамето и химна на Русия", добави още Ирина Винер. Припомняме, че на Игрите в Токио през 2021-ва ансамбълът на Русия бе изместен от първото място от българския ансамбъл, който стана олимпийски шампион.

Иначе Игрите в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година, като читателите на Actualno.com могат да отброяват дните до форума чрез завладяващи истории, които разказваме в рубриката ни "Дните до Париж 2024".

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес