Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиана Раева: Това, което направихме в Токио, граничи с фантастиката

24 юли 2024, 13:09 часа • 1252 прочитания

Остават само два дни до Олимпийските игри във френската столица Париж. Илиана Раева, президентът на Федерацията по художествена гимнастика, си върна спомените от Игрите в Токио преди три години, където нашият ансамбъл покориха олимпийския връх.

Златният медал от Токио е много специален

Раева сподели, че олимпийският златен медал, който гимнастичките ни завоюваха през 2021-ва година, е изключително специален. По време на пандемията цялата Олимпиада бе под въпрос и никой не беше сигурен дали тя ще се проведе или не. В крайна сметка Олимпийски игри имаше, но без публика: „Разбрахме, че няма да има никаква публика и ние играхме в една огромна зала за може би 20 000 човека, но залата в Токио беше абсолютно празна. Беше много трудно“, казва съпругата на Наско Сираков пред Gong.bg.

Гимнастички

Българският отбор по художествена гимнастика е сред най-добрите в света заедно с руския, и българските гимнастички са доказвали това твърдение хиляди пъти. Раева обаче смята, че дори и българските съчетания да са безгрешни, съдиите не им отсъждат първо място, а второ или дори трето: „От тук всички ни изпратиха с идеята да станем втори или трети и че Русия ще бъдат първи, когато Русия се състезаваше, дори да допускат грешки, те ставаха първи и така нататък“.

Първото място: фиксидея за Илиана Раева и Весела Димитрова

Бившата гимнастичка също сподели, че за нея и за треньорката Весела Димитрова златният медал е бил фиксидея, защото винаги е убягвал на отбора, колкото и добри сезони да е имало за родните ни гимнастички през годините. Тя разказва и за промените, които се е наложило да бъдат направени само 20 дни преди старта на Токио 2020: „Усложнихме съчетанията с две точки, което граничи с фантастиката. Отидохме на тотален риск и знаехме, че ако се случи минимална грешка, това щеше да бъде катастрофа“.

На подиум тренировките съдиите разбират каква промяна са направили българките, но ден преди началото на Игрите за рускините е било невъзможно да направят каквито и да било промени. И така нашите момичета шокират абсолютно всички: „Когато почнаха квалификациите, ние ги отвяхме с три точки първото съчетание. Това е историческа победа с такава разлика, обикновено разликата е десети, максимум точка“, спомни си 61-годишната ни бивша гимнастичка.

Мадлен Радуканова се оказва със силни болки в крака след първото съчетание, но въпреки това тя излиза, за да изиграе съчетанието в многобоя заедно с другите момичета. Малко по-късно се оказва, че тя е излязла със счупена кост: „Играла е с нечовешка болка, защото точно това стъпало непрекъснато стои на пръсти там, където е счупено“, разкри Раева.

ОЩЕ: Олимпийски игри в Париж 2024: Пълна програма на българското участие

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес