Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейска класа: 11 български атлети покриха нормативи за Европейското под 18 г.

13 май 2024, 19:21 часа • 2489 прочитания

През изминалия уикенд се проведе ежегодният международен турнир по лека атлетика за юноши и девойки под 18 г. „Младост“. На първия старт за сезона 11 млади атлети записаха резултати от европейска класа и си осигуриха участие на Европейското първенство в Банска Бистрица, което ще се проведе между 18 и 21 юли.

Силни резултати за младите ни атлети на турнир "Младост" в Русе

Скокът на дължина бе една от най-силните дисциплини. На сектора при девойките три атлетки преминаха границата от 5.80 м и ще представят България в Словакия.

Карина Цончева (Михаил Желев - Сливен) и подгласничката ѝ Сияна Бръмбарова (Енерджи - Пловдив) сведоха личните си рекорди съответно до 5.98 и 5.90. По-късно Цончева затвърди участието си и на троен скок, като и там записа най-добър резултат за нея до момента - 12.48.

Карина Цончева

Радина Величкова с резултат 11.75 сек на 100 метра

Третото място бе за Радина Величкова (Ботев - Пловдив), която постигна резултат от 5.85 м, а няколко часа по-късно си осигури участие и на главната ѝ дисциплина - 100 метра. Величкова избяга сериите за 11.75. Резултат, който освен на Европейско под 18 г., я праща и на Световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Лима, Перу.

При момчетата Зинга Барбоса Фирмино (Радио 999 - Ямбол) и Теодор Янков (Ивет Лалова Спринт Академи - София) бяха разделени от 7 см за златния медал.

В оспорвана битка в шестте си опита, двамата скачачи подобриха досегашните си най-добри постижения. В последния си опит изоставащият Зинга Барбоса Фирмино показа класата си и скочи 7.25, въпреки неуспеха да премине 7 метра в предните му опити. Янков, който направи 4 опита над 7 метра, се опита да отговори на предизвикателството, но се приземи на 7.18. За двамата предстои да мерят отново сили в Словакия.

Християн Касабов оглави европейската ранглиста с нов национален рекорд

Само на 16 години Християн Касабов (Супер спорт - Варна) оглави европейската ранглиста за юноши и девойки под 18 г. Варненецът записа резултат от 13.61 на 110 м с препятствия, което е и нов национален рекорд за юноши за тази възрастова група. Със силното си бягане той изведе и конкурента си Здравко Здравков (Ботев - Пловдив) на второто място – 14.40 – време, с което и той намира място на европейско.

Минути след победата на Касабов, неговият съотборник Павел Грозев (Супер спорт - Варна) също си осигури участие в Словакия с резултат от 55.58 на 400 м препятствено бягане.

Ива Деливерска (Енерджи - Пловдив) продължава серията си от победи от зимата и откри летния сезон с бягане от 13.84 на 100 метра с препятствия. Това е 6-ти резултат за девойки под 18 г. в европейската ранглиста за годината.

Автор: Дария Александрова

Четете рубриката "Бегачите" на Actualno.com!

Бягане с препятствия

Снимки: Списание АТЛЕТИКА

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес