Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да продадеш олимпийско злато, за да спасиш човешки живот: Добрият пример се казва Мариела Костадинова

09 февруари 2023, 14:14 часа • 4845 прочитания

Големият спортист, с редки изключения, е и огромен човек. За него не трябва да се съди по завоюваните отличия и трофеи, а по делата му. Жест на достойнство от страна на „златното момиче“ на българската акробатика Мариела Костадинова докосна сърцата на стотици.

Айтозлийката беше в центъра на спортните събития през 2018 година, когато тя и партньора ѝ Панайот Димитров донесоха един от най-големите успехи за България - два златни медала от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Едва на 15 години момичето достига до спортния Еверест, а в началото на 2023-а порасналата Мариела доказа, че освен голям състезател е и голям човек.

ОЩЕ: Златни медали за смесената ни двойка по акробатика на Младежките олимпийски игри (ВИДЕО)

Мариела Костадинова

Благородното дело на Мариела Костадинова

В понеделник Костадинова разгласи, че е решила да подпомогне лечението на 8-годишния Алекс Ангелов, диагностициран с много тежък тумор в мозъка, като се раздели с едното отличие, спечелено в Аржентина. Няколко дни след началото на благородната инициатива, 20-годишната шампионка говори пред Actualno.com.

„За такава кауза дори и не се замислих. Веднага реших да продам медала си, за да мога да помогна по възможно най-добрия начин на малкото момченце. Радващото е, че се свързаха няколко човека с мен вече. Има интерес и се надявам да намеря най-добрия купувач!“, сподели тя.

Медал на Мариела Костадинова

Добрият пример – Мариела Костадинова

Мариела дава добър пример, и то не за пръв път. Заедно с редица други успешни спортисти е част от групата суперталанти - „МОЖЕЩИТЕ“, които се изправят срещу тютюнопушенето в името на здравето на своите връстници. Те разкриват своите сили в поредица от кратки филми и специален комикс, за да привлекат нови попълнения в борбата със зависимостите и вредните навици.

„Тези кампании са важни за мен, понеже искам да дам добър пример на подрастващите деца. Хубаво е да се тренира и да се практикува някакъв вид спорт, без значение дали професионално или за удоволствие“, каза младежката олимпийска шампионка, която вече е прекратила професионалната си кариера, но има достоен наследник в лицето на сестра си Вилиана.

Вилиана - по стъпките на сестра си Мариела

Мариела Костадинова може да бъде спокойна за бъдещето на българската акробатика. По-малката ѝ сестра тренира в бургаския клуб “Нефтохимик 2011” , при това със същия треньор. Вилиана постигна първата си голяма международна победа в Полша през лятото на 2022 година. Заедно с партньора си Кристиян Манолов завоюваха първо място на международното състезание. „Радвам се, че постига добри резултати с нейния партньор. Надявам се занапред да станат още по-добри и дори да надмине моя успех!“, искрено се надява по-голямата сестра от семейство Костадинови.

ОЩЕ: Детето, което завоюва олимпийско злато, за да избави майка си от смъртта

Бъдещето на Мариела Костадинова

Плодородната айтоска акробатика продължава да ражда своите нови таланти. Мариела споделя, че обича да ходи в залата в родния си град, която за пръв път посещава на 6 години благодарение на майка си-бивш състезател и треньор по спортна акробатика. Олимпийската ни шампионка обича да гледа как децата тренират старателно по същия начин, както го е правела и тя.

„В момента съм студентка в Национална Спортна Академия “Васил Левски”. Втори курс съм и уча за треньор. Желанието ми е занапред да се занимавам с нещо, което е свързано с акробатиката, но искам първо да завърша Академията. Все пак в бъдеще се виждам работеща в областта на спорта и със семейство“, завърши Мариела Костадинова пред Actualno.com.

Автор: Джем Юмеров

 

Вижте как можете да помогнете на 8-годишния Алекс Ангелов

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес