Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българските царици разгромиха Италия и записаха достойно класиране на Шахматната Олимпиада

22 септември 2024, 19:02 часа • 1375 прочитания

Националният отбор на България за жени завърши 45-ата Шахматна Олимпиада в Будапеща, Унгария на десето място с 16 мач-точки. В последния кръг от надпреварата родните кралици постигнаха категоричен успех с 3,5:0,5 точки над Италия.

Стефанова, Салимова и Кръстева победиха в последния кръг на Шахматната Олимпиада

На първа дъска бившата световна шампионка Стефанова имаше на пръв поглед загубена позиция с черните фигури срещу Марина Брунело, но италианката направи серия от неточности в цайтнота, което обърна хода на играта в полза на българката. Нургюл Салимова не остави съмнение в превъзходството си над Олга Зимина, докато Белослава Кръстева се справи с Джулия Сала. На трета маса с черните Виктория Радева направи реми с Теа Гечи.

България шахмат

При дамите на първо място финишираха индийките с 19 мач-точки. Втората позиция с 18 мач-точки е за Казахстан, а на трето място със 17 мач-точки е тимът на САЩ.

ПО-РАНО: Кръг преди края: Българските царици матираха и Израел!

Мъжете на България финишираха 27-и

В същото време мъжкият тим на България допусна поражение, което го остави с 14 мач-точки на 27-о място. В последния 11-и кръг нашите представители се бориха до последно срещу поставения под номер 7 в стартовия списък състав на Германия, но допуснаха загуба с 1,5:2,5 точки. На първите три дъски бяха направени ремита. На четвърта маса обаче Момчил Петков отстъпи на Фредерик Зване, откъдето дойде и разликата между двата отбора.

При мъжете шампион е отборът на Индия, който завърши с 21 от възможни 22 мач-точки. Сребърните медали със 17 мач-точки са за поставените под номер 1 в стартовия списък шахматисти от САЩ, докато със същия актив бронзът е за тима на Узбекистан.

ОЩЕ: Българските царици не се дадоха на фаворитки! Виктория Радева с ценно реми

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес