Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Браво! Радина Величкова е европейска шампионка за девойки под 18 години, Християн Касабов с бронз

19 юли 2024, 21:46 часа • 2179 прочитания

Българското знаме се развя на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години в Банска Бистрица, Словакия. Двама родни атлети спечелиха медал от континенталния шампионат за тази възраст. Радина Величкова се окичи с европейската корона, докато Християн Касабов завоюва бронза.

Радина Величкова е европейска шампионка!

Радина Величкова спечели спринта на 100 метра при девойки до 18 години. 16-годишната българка успя да измине дистанцията за 11.46 секунди, което ѝ осигури първото място. Така тя подобри собствения си национален рекорд на два пъти в рамките на 2 дни, след като бяга 11.47 на полуфинала. Това е първото злато за страната ни в тази възрастова група на спринт.

Радина Величкова

Бронзов медал за Християн Касабов в Словакия

Минути преди финалния спринт на 100 метра при девойките се проведоха финалите на 100 и 110 м препятствия при двата пола с българско участие. 16-годишният Християн Касабов завоюва бронзовия медал с 13.47 секунди. Чудесно представяне направи българина, като беше в близост до лидерите и спечели първото отличие за България на Европейското първенство. В сериите вчера той подобри собствения си национален рекорд за тази възраст, като спря часовника на 13.40, а в полуфинала спечели убедително с 13.57 (-1.4).

Християн Касабов

Ива Деливерска завърши на престижната 5-та позиция във финала на 100 м препятствия при девойките. 15-годишната състезателка финишира за 13.47 секунди, изравнявайки личния си рекорд от сериите вчера. 

По-рано днес Кристина Петкова завърши на 11-та позиция на 400 метра при девойките. А в квалификациите на хвърляне диск Димо Андреев се класира за финал с трети резултат от 70.27 метра в първия си опит.

Вижте пълното българско участие в словашкия град: 19 български атлети стартират на Европейското първенство по лека атлетика до 18 години

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес