Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Браво! Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова блестят при победа на България

15 септември 2024, 23:46 часа • 10605 прочитания

Най-добрите български състезателки Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова поведоха националния ни отбор за жени към победа с 2,5:1,5 точки над Латвия в петия кръг на Шахматната Олимпиада в Будапеща, Унгария.

България победи Латвия на Шахматната Олимпиада

Това е четвърти успех за европейските шампионки от Будва 2023 в надпреварата. До момента те допуснаха само едно поражение - от Узбекистан в предния кръг. Иначе срещу латвийките бившата световна шампионка Стефанова надви за 43 хода с белите фигури Лаура Рогуле, а в същото време с черните фигури Салимова се наложи над Илзе Берзина за едва 32 хода.

Пас към миналото

На трета дъска Виктория Радева направи реми с белите фигури с Агнеса Степания Тер-Аветисяна, което направи загубата на Белослава Кръстева от Линда Крумина без особено значение. Във временното класиране с 8 мач-точки нашите кралици заемат място сред първите 10.

Мъжкият тим допусна загуба

При мъжете българският тим нямаше късмет и допусна второ поражение в турнира, след като отстъпи с 1,5:2,5 точки пред Исландия. Единствената победа бе постигната от Иван Чепаринов, който на първа дъска спечели с черните срещу Вигнир Стефансон. Нашите състезатели са в първата половина с 6 мач-точки. Шахматната Олимпиада в Будапеща се провежда в 11 кръга и ще продължи до 22 март.

ОЩЕ: Веселин Топалов: Бях в затвор в Колумбия (ВИДЕО)

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес