Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блестяща Ивет Горанова е на финал на Световното, надви драматично Терлюга

25 октомври 2023, 22:32 часа • 10180 прочитания

Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова се класира за  финала на Световното първенство по карате в Будапеща! Българката постигна пет поредни победи, а на полуфиналите елиминира своята най-голяма съперничка Анжелика Терлюга (Украйна). В спора за титлата в категория 55 килограма "кумите" нашата представителка ще премери сили с с туркинята Туба Якан.

Драматичен полуфинал между Горанова и Терглюга

В повторение на финала от Олимпийските игри в Токио Горанова надви драматично Терлюга с 6:4. Плевенчанката водеше с 5:4 минута и 17 секунди преди края, когато играта беше подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и украинката спечели с 14:11. От българския щаб подадоха веднага контестация заради съдийската грешка с времеизмерването. Тя беше уважена и двубоят беше подновен при 5:4 минута и 17 секунди преди края. Ивет се възползва по най-добрия начин и с 6:4 си осигури сблъсък за титлата.

НАСКОРО: Злато и бронз за Ивет Горанова от "Budapest Open"

Ивет Горанова

Пътят на Ивет до финала, тежък мач чака българката

Преди това олимпийската ни шампионка се наложи на старта над Мадина Садигова (Азербайджан) с 2:1, след което преодоля и французойката Асма Чариф. В третия си мач българката отстрани Циу-Пин Ку (Тайван) с 6:0, а после спечели и срещу иранката Фатеме Саадати с 1:0. В събота Ивет Горанова ще спори за златото с представителката на Турция Туба Якан, която е четирикратна европейска шампионка по карате - отборно и индивидуално.

ДНИТЕ ДО ПАРИЖ: Христо Марков - българският цар в Царицата на спортовете

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес