Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атлети са принудени да върнат олимпийските си медали, защото се разпадат

23 август 2024, 13:06 часа • 46180 прочитания

Справедливо е да се каже, че Олимпийските игри в Париж бяха едни от най-противоречивите игри в последно време. Двуседмичната олимпиада вече приключи, но един проблем продължава да тлее и няма признаци, че скоро ще има решение. Множество спортисти се оплакаха от качеството на медалите, които получиха в Париж, като някои от тях разкриха, че наградите са се влошили до неузнаваемост.

Ирландски атлети са принудени да върнат медалите си заради "хронични дефекти"

Сега ирландският олимпиец Дейр Линч разкри, че бронзовият му медал е бил отнет заради "хроничен проблем" с бронзовите медали. Гребецът, който завърши на трето място с партньора си Филип Дойл във финала на двойка скул, заяви, че ръководителите на Игрите са взели медала обратно, защото се е разпаднал. В интервю за ирландската телевизия по-рано тази седмица Дойл заяви: "Моят медал бе отнет, защото се разпадаше. Исках да го запазя, но те искаха да го вземат за изследвания. Искат да видят какво не е наред с медалите."

Дойл каза, че макар някои златни медали да са засегнати, изглежда, че проблемът е предимно в бронзовите медали. Основният слой на медалите е изработен от сребро, което обяснява защо не са засегнати медалите за второ място. Медалите от Олимпийските игри през 2024 г. също така съдържат част от Айфеловата кула в задната част с надпис за събитието и името на спортиста в основата му.

Американският скейтбордист Найджах Хюстън беше първият спортист, който подчерта в социалните медии съмнителното качество на своя медал. По време на Игрите водолазката от отбора на Великобритания Ясмин Харпър също сподели, че бронзовият ѝ медал е потъмнял и се е обезцветил още преди да напусне Париж. Някои от олимпийците се оплакаха също, че медалите са много крехки.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес