Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

57 дни до Париж 2024: Патицата пренаписа историята на леката атлетика

31 май 2024, 07:00 часа
Реклама

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

В света на спорта има много големи състезатели, които през годините са постигнали огромни успехи благодарение на своя талант, упоритост, отдаденост и най-вече воля за победа. Има обаче и такива, които са направили нещо много по-важно – пренаписали са историята.

Именно хората, които успяват да запишат със златни букви името си в историята на своя спорт, се помнят от феновете. И без значение дали постиженията им са скорошни, или са останали назад във времето, привържениците продължат да ги помнят и от време на време с носталгия да се връщат към времената, в които са ги гледали.

Именно такъв е случаят с днешния герой на рубриката ни „Дните до Париж 2024“. Мъжът, който пренаписа историята на леката атлетика. Човекът, който, заедно с Карл Люис, постла червения килим за много от новите звезди в спорта. Великият Майкъл Джонсън.

Майкъл Джонсън тренира за здраве

Майкъл Джонсън

Майкъл Дуейн Адалберт Адам Джонсън е роден на 13 септември 1967 година в Далас, щата Тексас. Той е най-малкият от общо петте деца на семейството. Като тийнейджър Майкъл има афинитет към училище и науката, а леката атлетика е негово хоби, с което да се разтоварва след тежък ден.

На 19-годишна възраст Майкъл е приет в университета Бейлър във Вако, Тексас. Именно там, през април 1987-ма, той е забелязан от Клайд Харт – треньора, който по-късно ще го заведе до върха в атлетиката. Специалистът остава изумен, след като Джонсън чупи рекорда на школото на 200 метра спринт.

Характерният му стил на бягане му спечелва прякора

Майкъл Джонсън

По това време Майкъл вече има характерен стил на бягане, който го отличава от останалите състезатели. Тексасецът тича с много изправена стойка от кръста нагоре и с много къси крачки. Именно затова той получава прякора „Патицата“. Причината е, че тичането му наподобява това на пернатото.

След като завършва висшето си образование в сферата на счетоводството, Майкъл Джонсън се насочва изцяло към леката атлетика. Неочаквано за всички той се представя отлично в дисциплините 200 и 400 метра спринт. Младият американец завършва годината като номер 1 в света и в двете дистанции.

Първи досег до славата

Майкъл Джонсън

По онова време е доста нетипично спринтьор да бяга именно в тези две коренно различни дисциплини, но по-нататък в кариерата му това ще му донесе огромни успехи. През 1991-ва Майкъл Джонсън става за първи път световен шампион на 200 метра в Токио. Година по-късно обаче той не успява да се състезава в коронните си дисциплини по време на Олимпийските игри в Барселона заради хранително отравяне.

Все пак Патицата преодолява дискомфорта и помага на американската щафета на 4х400 метра да вземе олимпийското злато. Именно това е първият му досег с успеха на най-високо ниво.

Нечувано постижение

Майкъл Джонсън

През 1993 година Майкъл Джонсън постига нещо нечувано. За 12 месеца той пробягва общо 58 400 метра в различни състезания, в които е непобеден. Заради това си представяне той получава нов прякор - „Супермен“.

Върхът на кариерата му идва на родна почва – по време на Олимпийските игри в Атланта през 1996-та. Пред повече от 83 хиляди души Майкъл Джонсън излиза на пистата със златни шпайкове и печели титлите както на 200, така и на 400 метра. Нещо, което никой друг не е правил дотогава. Нещо повече, никой не успява да го направи и до днес в мъжката лека атлетика.

Времената му пък са забележителни. Той финишира на 200 метра за 19.32 секунди – световен рекорд, който се задържа цели 12 години, преди да бъде счупен от Юсейн Болт. На 400 метра пък времето му е 43.49 секунди.

През август 1999-та Джонсън чупи своя рекорд на 400 метра като дава време от 43.18 секунди. Постижението му остава №1 в света до Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-та, когато Уейд ван Никърк успява да го подобри.

Защитата на олимпийската титла

Майкъл Джонсън

Кулминацията на великата кариера на Майкъл Джонсън е на Олимпийските игри в Сидни през 2000-та. Тогава той печели златен медал на 400 метра и става единственият мъж в историята на леката атлетика, който защитава титлата си в дисциплината. Игрите в Австралия бележат десетилетие, в което американецът е номер 1 в своя спорт.

В крайна сметка Майкъл Джонсън се оттегля през 2001 година, за да стане коментатор и мениджър на един от най-успешните негови наследници – Джереми Уоринър, който печели златен медал на 400 метра на Олимпийските игри в Атина през 2004-та.

Има ли кой да повтори постиженията на великия Майкъл Джонсън?

Майкъл Джонсън

Майкъл Джонсън каза „край“ на състезателната си кариера, без нито веднъж да е опитал горчивия вкус на сребърния или бронзовия медал. Американецът се оттегли като 4-кратен олимпийски шампион и 8-кратен световен шампион. През 2004-та бе приет в Залата на славата на САЩ по лека атлетика.

След малко повече от месец започват Олимпийските игри в Париж. Феновете ще гледат внимателно всички спринтови дисциплини. Някои от нас - с носталгия по великия Майкъл Джонсън и по отминалите златни времена. Дали обаче ще видим някой като него? Предстои да разберем.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 64 дни до Париж 2024: Пинчера, който завоюва последното олимпийско злато за мъжкия ни бокс

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес