Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 дни преди края: Българските царици в топ 3 на Шахматната Олимпиада!

18 септември 2024, 22:31 часа • 2969 прочитания

Женският национален отбор по шахмат на България влезе в топ 3 на Олимпиадата в Будапеща! При оставащи четири дни до края на шампионата българките заеха трето място във временното класиране, след като победиха Канада с 2,5:1,5 точки.

България победи Канада на Шахматната Олимпиада

След ден на почивка българските царици се завърнаха на шахматните дъски за изключително тежки партии. Всяка една от четирите партии продължи по поне 5 часа. Решителната точка бе спечелена от Виктория Радева, която успя да победи Свитлана Демченко.

Нургюл Салимова и Виктория Радева

Българските шахматистки се наложиха трудно след дълги и оспорвани партии

Това бе и първата приключила среща, с която България поведе с 1:0. На останалите три дъски Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова и Гергана Пейчева направиха ремита. Това бе достатъчно на българския отбор да се добере до победата и да излезе на трето място във временното класиране с 11 мач-точки.

Мъжкият национален отбор също записа победа, като се наложи над Египет с 3,5:0,5 точки. Иван Чепаринов направи реми след едва 22 хода, но след това Аркадий Найдич, Мартин Петров и Момчил Петков донесоха победи в сравнително бързи партии, приключили за около три часа.

С победата мъжкият национален отбор на България вече има 10 мач-точки. Шахматната Олимпиада продължава в четвъртък с партиите от осмия кръг. Турнирът в Будапеща приключва в неделя. Ето какво се случи при последните партии на България на Шахматната Олимпиада в понеделник.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес