Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

19 български атлети стартират на Европейското първенство по лека атлетика до 18 години

18 юли 2024, 15:07 часа • 1205 прочитания

Днес започва Европейско първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години, което се провежда в Банска Бистрица, Словакия от 18 до 21 юли. Рекорден брой български атлети - 19 ще вземат участие в 12 различни дисциплини -  спринт, препятствия, бягания на средни и дълги разстояния, скокове, хвърляния и щафети. 

Рекордно участие за България

Това е рекорд за националната ни селекция, като от две десетилетия насам български отбор по лека атлетика не е участвал на европейско, световно или олимпийски игри с толкова многоброен състав.

Български отбор за ЕП по лека атлетика под 18 години

Още в първия ден от шампионата, на 18 юли, 12 българи ще стартират в словашкия град. Теодор Янков – скок дължина (квалификация), Памела Ени – 2000 м стипълчейз (серии), Йордан Киров – овчарски скок (квалификации), Кристина Петкова – 400 м (серии), Натали Костова и Натали Захариева – скок височина (квалификации), Радина Величкова и Рая Димитрова – 100 м (серии и полуфинали), Християн Касабов и Здравко Здравков – 110 м с препятствия (серии), Ива Деливерска – 100 м с препятствия (серии) и Карина Цончева – троен скок (квалификации).

Програма на българския състав

Някои от атлетите ни вече излязоха на пистата в словашкия град. Кристина Петкова финишира втора в серията си на 400 метра с 55.86 секунди, като си осигури място на полуфиналите в петък. Теодор Янков завърши 19-ти на квалификацията на дълъг скок с резултат от 6.80 метра. Памела Ени завърши 2000 м стипълчейз за 7:00.67 минути, коети и отреди 26-та позиция в сериите. Йордан Киров завърши на последното 25-то място в квалификациите на овчарски скок с 4.20 метра.

В петък, 19 юли, ще наблюдаваме: Димо Андреев и Александър Бърдаров – чук (квалификации), Павел Грозев и Томас Валентинов – 400 м с препятствия (серии), Рая Димитрова, Анна Миланова и Деян Цветанов – 200 м (серии). В същия ден ще се проведат и полуфиналита и финал на 110 м с препятствия и 100 м с препятствия, финали на 100 м за девойки, скок дължина за юноши и троен скок за девойки и 400 м – девойки – полуфинал.

Зинга Барбоса Фирмино

20 юли, събота: Радина Величкова – скок дължина (квалификации), Зинга Фирмино Барбоса – троен скок (квалификации), Щафети – юноши и девойки (серии), 400 м с препятствия – юноши (полуфинали), 400 м – девойки (финал), Чук – юноши (финал), 200 м – юноши и девойки (полуфинали) и финал на скок височина за девойки.

В последния ден, 21 юли, очакваме нашите атлети да се класират за финалите на скок дължина (девойки), троен скок (юноши), 400 м с препятствия (юноши) и финал при щафетите.

ОЩЕ: Шестима атлети ще представят България на Олимпийските игри в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес