Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

17-годишната Илияна Мичевска покори световния връх в леката атетика за хора с увреден слух

23 юли 2024, 14:43 часа • 788 прочитания

Само преди няколко дни, едно 17-годишно момиче покори световния връх. 59 секунди и 86 стотни бяха достатъчни на Илияна Мичевска, за да измине дистанцията от 400 метра във финала на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреден слух в Тайпе, Тайван. Българката спечели безапелационно, а малко по-късно прибави и титлата на 800 метра.

Трудният път на златната Илияна Мичевска 

Илияна започва да се занимава с лека атлетика преди четири години, като първоначално е просто за удоволствие. Родом от Троян, днес тя живее в Бургас, където тренира и се подготвя въпреки тежките условия. 

"Бургас не се слави с развита лека атлетика. Имаме доста трудности - метереологичните условия, тренираме на открито. Надявам се успехи подобни на моите да провокират някаква промяна. Пътят е труден, изпълнен е с възходи и падения. Просто вярвам, че всеки един, който има упоритост, вяра и воля, ще стигне докъдето мечтае", споделя Илияна Мичевска пред БНТ.

Илияна Мичевска

Точно тази упоритост и воля за победа отвеждат 17-годишната ни атлетка до двойния триумф в Тайван. Там тя чува българския химн в своя чест, което я кара да се просълзи.

"Чувството е неописуемо, не мога да го сравня с нищо друго. Пожелавам на всеки спортист да го изпита, защото това е може би е мисията на всички, които ежедневно се трудят независимо в кой спорт. Това е най-голямата наслада и наистина чувството е неописуемо", споделя още тя.

Следващата голяма цел пред 17-годишната ни състезателка са Олимпийските игри за глухи, които ще се проведат през следващата година в Токио. Преди няколко дни, България празнува друга титла в лицето на 16-годишната Радина Величкова, която стана европейска шампионка за девойки.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес