Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Манолова категорична - иска касиране на изборите, ще съди Борисов и още не прави партия

04 ноември 2019, 15:45 часа • 6966 прочитания

До края на седмицата Мая Манолова ще поиска касиране на изборите в София и още днес или утре дава на съд премиера. Това обявиха от щаба на Манолова по време на пресконференция в БТА по повод установени от тях нарушения в изборния процес.

Седемдневен е срокът за жалба за касиране, уточни Димитър Делчев, председател на партията на Меглена Кунева ДБГ и син на директора на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев и съобщи, че жалбата ще бъде пусната до края на седмицата. Той и Никола Вапцаров, председателят на Инициативния комитет, издигнал Манолова за кандидат за столичен кмет, са категорични, че независимо дали резултатите на паралелното преброяване обръщат вота, ще поискат касиране на изборите в София.

По повод заканата отправена от Манолова да съди премиера Борисов за обиди и клевети малко преди втория тур, тя заяви: "Исковата молба срещу Борисов е готова и ще бъде подадена днес или утре".

Над 100 000 души са изчезнали между пръвия и втория тур на изборите в София, посочи Димитър Делчев и уточни, че ОИК са регистрирали за първия тур 1 165 955 гласоподаватели, а за втория 1 064 772. Той изтъкна, че заради неспазването на забраната за екзитполове е оказано влияние върху избирателната активност като много хора са били демотивирани да упражнят вота си. "Пуснахме 10 жалби към ОИК и към ЦИК. Реакция нямаше. В един момент екзитполовете даваха 17% разлика и то към края на изборния ден между Фандъкова и Манолова. Това логично е довело до отказването на много хора да отидат и да гласуват в изборния ден, защото изглежда, че ГЕРБ доминират, но резултатът се оказва, че е с разлика от 5%, а не 16%", разказа Делчев.

"Има разлика между първично издадените протоколи от СИК и качените на сайта на ЦИК", алармира още Делчев. „Методическите указания на ОИК също не са спазени и в момента, в който са били приемани протоколите, те са били вече разпечатани. Това е противно на правилото, че трябва да пристигат запечатани в ОИК, т.е. някой служител на общината или друг човек вече е разпечатвал протоколите“, посочи той.

От щаба на Манолова изтъкнаха, че са установили множество нарушения, неспазване на методическите указания, отваряне на чували с бюлетини без присъствието на нужните представители, фрапиращи резултати в районите с ромски махали в полза на конкурента Фандъкова. "Именно ромските секции обръщат вота", категоричен е Войслав Тодоров. "В „Красна поляна“ само в секциите без аномалии в гласуването, резултатите за г-жа Манолова са с 1200 гласа повече, отколкото има г-жа Фандъкова", посочи той.

"Имаме данни, че чували са се отваряли преди влизане в компютърния център, за да могат да се правят корекции - като се отиде в изчислителния център и данните да отговарят на социологическите проучвания", съобщи Никола Вапцаров. Той е категоричен - "всяко от нарушенията е изключително компрометиращо, а всички заедно ни дават пълното основание да искаме касиране на вота, да искаме повторно преброяване. Възнамеряваме да го направим в най-кратък срок когато имаме цялата информация, жалбата ще бъде подадена", добави той.

"На балотажа беше даден изключително важен политически знак – хора с различни политически убеждения пуснаха мост помежду си, за да преборят едноличната власт. Не изгаряйте този мост. Не го разрушавайте. Костваше ми страшно много. Той ще ви потрябва в битката срещу едноличната власт", заяви Манолова.

На въпрос дали това означава, че възнамерява да създаде партия, тя отговори с "не", а за бъдещите си планове каза само че ще ги обяви когато бъде готова.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес