Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Възможна ли е нова оптимистична теория за българския народ днес?": Дискусия в Троян

16 октомври 2024, 17:17 часа • 321 прочитания

На 15 октомври се проведе дискусия с ученици и известни социолози на тема „Възможна ли е нова оптимистична теория за българския народ днес?“, в Туристически информационен център. През 2024 г. се навършват 117 години от рождението на Иван Хаджийски и 80 години от гибелта му.

Община Троян отново имаше честта да е домакин на изява, посветена на именития ни съгражданин. Гости на събитието бяха Юлияна Гальова, Яница Петкова, Първан Симеонов и Светлин Тачев - този път не като анализатори на изборна ситуация в страната, а като представители на института по социология „Иван Хаджийски“, създаден от проф. д-р. Петър Емил Митев, в памет на първия български социолог - Иван Хаджийски. В дискусията със социолозите се включиха ученици от клуб „Дебати“ при СУ „Св. Климент Охридски“ – Троян, с ръководител г-жа Нели Генкова, както и ученици от други училища. Възможна ли е нова оптимистична теория за българския народ днес? Има ли за какво да се гордеем, че сме българи? Какво бъдеще ни очаква? Срещу какво се бунтуват днес подрастващите? Дискусията, в която се включиха и граждани, породи повече въпроси, отколкото отговори, но от различните гледни точки на поколенията се наложиха изводите, че е необходимо да мислим повече като общност, да градим националното си самочувствие върху реални и обективни факти, да не се страхуваме да преодоляваме трудностите, защото това мобилизира и развива потенциала ни като народ.

Разделихме се с пожелание да се срещаме и по други поводи и с обещание да се зареждаме от позитивната енергия на младите хора.

Още: Демонстрация и открита тренировка по паркур ще се проведе в Троян

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес