Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Ловеч почетоха жертвите на комунистическия режим

01 февруари 2021, 18:45 часа • 832 прочитания

По повод 1 февруари - Ден за почит към жертвите на комунистическия режим, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, заедно с Петър Цолов, председател на Общински съвет – Ловеч, и Цветан Георгиев, заместник-кмет на Общината, присъстваха на панихида в памет на загиналите. Службата бе отслужена от отец Михаил в катедралния храм "Свети свети Кирил и Методий“.

За да почетат паметта на невинните жертви бях дошли общински съветници и граждани. Този ден на почит към жертвите на комунистическия режим е определен като такъв през 2011 година. Денят не е избран случайно. В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година мракобесният Народен съд изпраща на смърт трима регенти на малолетния цар, секретарите към двореца, издатели, публицисти и висши военни, банкери, 67 депутати, 23 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени, дори преди присъдите. Датата остава в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес