Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Черни Вит ще се проведе четвъртото издание на „Празника на домашните сирена“

12 септември 2024, 11:00 часа • 518 прочитания

На 21 септември в село Черни Вит ще се състои четвъртото издание на „Празника на домашните сирена“. Събитието ще бъде открито в 10.00ч., а мястото на провеждането му ще бъде на сцената в двора на храм „Успение Богородично“ в центъра на селото.

На форума ще се представят домашни сирена от различни региони на България и Балканите, сирена от малки мандри, хляб, мед, вино и др. Ще има демонстрации, презентации, дегустации и среща с интересни хора. Особено ценно е представянето на научни изследвания на традиционни продукти и иновативни подходи.

Целта на празника е да представи богатството от сирена, които не са толкова разпознаваеми за широката публика и е предназначено за хора, които искат да се запознаят с вековната традиция на направа на млечни продукти.

Сред останалите цели на събитието са да стимулира продуктовия туризъм и увеличаването на преживяванията в района, запазване на устойчивото ползване на ресурсите с традиционни практики, опазване на изчезващите домашни животни и стимулиране селата отново да станат привлекателно място за живеене и запазване на семейните традиции за домашни сирена.

Организатори на събитието са: Община Тетевен и Кметство Черни Вит, с подкрепата на Цветан Димитров, описващ традиционните български сирена.

Още: Проведе се традиционният панаир в Тетевен

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес