Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 60 състава участваха в Празника на носията в село Рибарица (СНИМКИ)

23 юли 2024, 10:57 часа • 624 прочитания

Над 60 състава от цялата страна взеха участие в трети Национален фестивал и шестнадесето издание на „Празник на народния обичай и автентичната носия” в с. Рибарица, община Тетевен. Събитието, което има за цел да опази българските традиции, бит и фолклор, се състоя в историческата местност „Костина“ на 20 и 21 юли, а всички присъстващи имаха възможността да се насладят на много индивидуални и колективни изпълнения.

Събитието бе открито от зам.-кмета на Община Тетевен – Борис Врабевски и кмета на село Рибарица – Пенка Ганева. Те поздравиха гостите и участниците, като г-н Врабевски прочете и поздравителен адрес от името на кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева.

По време на фестивала на сцената бяха показани изящни роби и народни носии, пяха се песни, танцуваха се хора, бяха демонстрирани разнообразни обичаи и ритуали, характерни за различните области на страната ни. Междувременно всички присъстващи имаха възможността да опитат рибена чорба /саламура/ и боб, които са запазена вкусова марка на този празник и на тетевенския край.

Съботният ден завърши с концерт на Валентин Велчев, а в края на втория компетентно жури, съставено от преподаватели от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, определи победителите в областите – надпяване, надиграване и надсвирване.

Бяха определени и 8 специални награди, сред които - за „Най-голям пазител на българския фолклор”, която бе връчена на НЧ „Добри Иванов 1894“ - село Аспарухово, област Варна, Специалната награда на Община Тетевен бе присъдена на НЧ „Пробуда 1910“, село Странско, област Хасково, Специалната награда на журито отиде при Школа „Средногорци“ , град Пирдоп, а Специалната награда на Кметство Рибарица получи НЧ „Просвета“ село Хайредин, област Враца.

Фестивалът се организира от НЧ „Развитие-1931г.“ – с. Рибарица и Кметство Рибарица, с подкрепата на Община Тетевен.

Още: Село Български извор, община Тетевен, отбеляза своя традиционен събор

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес