Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Тетевен свика работна среща за проблемите с безводието в общината

03 септември 2024, 12:21 часа • 789 прочитания

С цел търсене на решение за справяне с проблема с недостига на питейна вода на територията на община Тетевен, кметът на града – д-р Мадлена Бояджиева, отправи покана за работна среща до всички институции, имащи отношение към темата. На 2 септември на срещата, която се проведе в сградата на Общинска администрация, се отзоваха – Областният управител на Ловеч – Дора Стоянова, представители на ВиК АД – Ловеч и „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Сред присъстващите бяха още представители на администрацията, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, общински съветници и кметовете на селата Глогово и Градежница.

Темата за безводието е изключително сериозна, а проблемът се изостри особено в последния месец във връзка със сериозното засушаване. Затова считам, че ситуацията може да се реши само с обединените усилия на всички нас – община, ВиК дружества, законодателна, изпълнителна власт, областен управител и всички отговорни институции, каза д-р Бояджиева по време на срещата.

Кметът отбеляза, че в момента град Тетевен е на сериозен воден режим, като не е изключено да стане още по-драстичен. Тя подчерта, че на почти непрекъснат целогодишен воден режим е и с. Глогово, което в момента има вода само по 4 часа на ден.

Община Тетевен е единствената по-голяма община в областта, която не успя да реализира воден цикъл по ОПОС до 2014г. Тъй като в момента област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор, няма възможност за използване на европейски средства за подобно финансиране, каза още д-р Бояджиева.

По думите й с цел решаване на проблема с амортизираната водопроводна мрежа в последните 8 години, ръководството на Общината е започнало поетапна подмяна на водопреносната мрежа в града и селата, което да ограничи до голяма степен загубите на вода по мрежата. Тя добави още, че в момента се изграждат и два резервоара в селата Глогово и Галата.

Въпреки че подменихме значителна част от водопреносната мрежа, водата в Тетевен не достига, за да задоволи нуждите на хората. Проблемът се състои в драстичното намаление и липсата на вода във водохващанията. Те са повърхностни, със силно изразена сезонност, неравномерно водоподаване и голям недостиг на вода в сухите месеци на годината, отбеляза кметът на Тетевен.

Считам, че спешно трябва да се предприемат мерки за търсене на нови водоизточници за повечето населени места, а всичко това изисква големи инвестиции и значителен финансов ресурс, с който община Тетевен не разполага. Община Тетевен е направила и прави всичко, което е по силите й за подобряване на водоснабдяването на града и населените места, но не може да се справи сама, подчерта д-р Бояджиева.

Доколкото разбирам тук проблемите не са в загубите на вода, а в липсата й. На територията на общината са реализирани редица проекти и реконструкции, които да ограничат загубите, а следващата стъпка е търсенето на вода /ново водохващане или изграждане на микроязовир/, която няма да се губи по реконструираната мрежа и ще задоволи нарасналите нуждите на населението, каза областният управител на Ловеч – Дора Стоянова.

Тя отбеляза, че проблемът тук е еднотипен с този в общините Ловеч и Плевен, които също са на режим от няколко седмици и при тях има липса на вода поради климатичните промени.

Представителите на ВиК АД – Ловеч отбелязаха, че подмяната на водопреносната мрежа е изключително важна и е стъпка номер едно, като трябва да се продължи в същия дух. Те добавиха, че има ефект от реновирането на водопроводите, а загубите са намалели драстично. От дружеството коментираха още, че също влагат средства за подмяна на водопроводната система, като инвестициите в община Тетевен не са никак малко.

Бяха коментирани множество въпроси, касаещи града и селата Глогово, Градежница и Галата, както и вариантите за справяне със ситуацията. Бе отбелязано, че държавата трябва да помогне на общините в разрешаването на този проблем, защото се изискват значителни средства.

В края на срещата д-р Бояджиева добави, че след обосновано искане „Български ВиК холдинг“ ЕАД може да помогне като отпусне кредит на ВиК дружеството. Тя добави, че ще направи мотивирано искане до ВиК АД – Ловеч за финансиране на проучвания, чрез които да се види как точно ще се реши проблема с липсата на вода – дали да се изгради допълнително водохващане, да се направи микроязовир и т.н.

Това може да се случи само чрез ВиК АД – Ловеч, които да изискат от холдинга средства за такова проучване, завърши д-р Бояджиева.

Още: Проведе се поредното издание на традиционния шахматен фестивал в Тетевен

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес