Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фолклорният събор „От Тимок до Вита” събра над 850 участници

27 август 2024, 11:41 часа • 890 прочитания

На 24 и 25 август над 130 състава с 853 участници от 57 населени се включиха в 5-ти Национален и 43-ти общински фолклорен събор „От Тимок до Вита” в Тетевен. Участие взеха фолклорни състави, инструментални групи, индивидуални изпълнители, инструменталисти, певци, танцьори, групи за народни обичаи и разказвачи, представящи автентичен и обработен фолклор. Те бяха разпределени в три възрастови групи и девет категории.

Събитието бе открито от кмета на с. Черни Вит - Цветослава Христова и председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева. Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева посети събора през втория ден от конкурсната програма, за да поздрави участниците и гостите на мероприятието.

В навечерието на фолклорния събор се състоя и концертът на народната певица Пепи Христозова, а на 24 август, в края на първия ден от конкурсната програма, за доброто настроение на присъстващите се погрижи оркестър „Тетевен“.

През двата дни от конкурсната програма се чуха и видяха множество изпълнения, които бяха оценявани от специално жури. Класираните на първите три места от всяка категория и възрастова група бяха отличени с дипломи и медали. Всички получиха грамота за участие, а специални награди бяха присъдени от името на – от Община Тетевен, Общински съвет - гр. Тетевен, Кметство Черни Вит, НЧ "Христо Смирненски 1925г." - с. Черни Вит и журито.

Съборът се организира от НЧ „Христо Смирненски 1925г.” и Кметство с. Черни Вит, с подкрепата на Община Тетевен.

Още: Община Тетевен отбеляза Международния ден на младежта 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес